Overslaan en naar de inhoud gaan

Schaap doodgebeten door roofdier: 'Mogelijk door wolf'

Geplaatst opwoensdag 7 maart 2018 - 16:49

In de nacht van dinsdag op woensdag is in Heythuysen een schaap doodgebeten door een roofdier.

Volgens de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) is de kans aanwezig dat een wolf het dier heeft gedood. De LLTB zegt dat dna-onderzoek duidelijkheid moet verschaffen.

Maanden
Volgens de LLTB is het duidelijk dat een roofdier heeft toegeslagen. Verder onderzoek moet uitwijzen of het om een wolf gaat. Dat gaat nog maanden duren. "Drie maanden wachten op die uitslag is echter onacceptabel", zegt LLTB-bestuurder Pieter van Melick.

Video: L1 / 1Limburg

Faunafonds
Als veehouders het vermoeden hebben dat hun dieren door een wolf zijn gedood, moeten zij zich melden bij het Faunafonds. "Maar dan moeten we er ook vanuit kunnen gaan dat er binnen 24 uur iemand van het Faunafonds ter plaatse is", zegt de LLTB-bestuurder.

Lees ook: 'Automobilist ziet wolf lopen in Melderslo'

Noodzaak
Van Melick is bewust van de opmars van de wolf. "Dat maakt de noodzaak voor alternatieven des te groter", zegt hij. "In een convenant met alle betrokken partijen is al een vergoeding voor incidentele gevallen geregeld, maar inmiddels zijn er twaalf dode schapen bij drie verschillende ondernemers. Hoe lang kunnen we nog van incidenten spreken?"

Voorzorgsmaatregelen
Eerder werden er ook al schapen en lammetjes doodgebeten in Lottum en Venlo. Gedeputeerde Hubert Mackus wil veehouders daarom financieel bijstaan om voorzorgsmaatregelen te nemen. "Preventie is immers beter dan het betalen van schadevergoedingen", zegt Mackus. Hij geeft verder aan dat de provincies werken aan een beleidsplan voor de wolf dat dit jaar klaar moet komen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen