Overslaan en naar de inhoud gaan

Schaakgrootmeester Max (20): 'Het is urenlang trainen'

Geplaatst opdonderdag 21 januari 2021 - 7:00

Sinds kort is Limburg een derde schaakgrootmeester rijker. Max Warmerdam uit Tegelen behaalde bij twee toernooien in Italië voldoende punten om voor de derde keer aan de grootmeesternorm te voldoen.

Na Paul van der Sterren en Martijn Dambacher is hij daarmee de derde Limburger die deze prestatie heeft voltooid. Opmerkelijk is de leeftijd van de schaker uit Tegelen: 20 jaar. De meeste schaakgrootmeesters behalen de titel pas vanaf hun dertigste.

Lees ook: Max Warmerdam derde Limburgse schaakgrootmeester

Video: L1

Opoffering van zijn dame
Tijdens één van de partijen tijdens het toernooi in Bassano del Grappe zagen de schaakvolgers een zeer bijzondere zet. Warmerdam besloot in de partij tegen Anmarie Muetsch zijn dame op te offeren om zo met zijn andere stukken een betere positie op het bord te krijgen. Hij durfde deze zet aan omdat hij wist dat hij onder andere zijn torens in een actieve positie had staan. Het bleek een meesterzet te zijn. Warmerdam kon de partij volledig naar zijn hand zetten en winnend af sluiten.

Meer dan een half miljoen keer bekeken
De opoffering van de dame tijdens de partij is ook verschillende schaakanalisten ter ore gekomen. Op verschillende platforms wordt de meesterzet geanalyseerd. Op Agadmator's Chess Channel is partij tussen Warmerdam en Muetsch al meer dan een half miljoen keer bekeken door schaakliefhebbers over de hele wereld.

Hij moest wel grootmeester worden
Schaakjournalist Frank Clevers kent de nieuwe Limburgse grootmeester al van jongs af aan. "Je ziet aan de sterke ontwikkeling die hij de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, dat hij op een bepaald moment wel grootmeester moet gaan worden." Warmerdam begon op zijn vijfde met schaken. Vanaf zijn twaalfde heeft hij door intensieve schaaklessen en veel partijen tegen gerenommeerde tegenstanders veel groei doorgemaakt.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen