Overslaan en naar de inhoud gaan

Schaakgrootmeester Max (20): 'Het is urenlang trainen'

Geplaatst opdonderdag 21 januari 2021 - 7:00

Sinds kort is Limburg een derde schaakgrootmeester rijker. Max Warmerdam uit Tegelen behaalde bij twee toernooien in Italië voldoende punten om voor de derde keer aan de grootmeesternorm te voldoen.

Na Paul van der Sterren en Martijn Dambacher is hij daarmee de derde Limburger die deze prestatie heeft voltooid. Opmerkelijk is de leeftijd van de schaker uit Tegelen: 20 jaar. De meeste schaakgrootmeesters behalen de titel pas vanaf hun dertigste.

Lees ook: Max Warmerdam derde Limburgse schaakgrootmeester

Video: L1

Opoffering van zijn dame
Tijdens één van de partijen tijdens het toernooi in Bassano del Grappe zagen de schaakvolgers een zeer bijzondere zet. Warmerdam besloot in de partij tegen Anmarie Muetsch zijn dame op te offeren om zo met zijn andere stukken een betere positie op het bord te krijgen. Hij durfde deze zet aan omdat hij wist dat hij onder andere zijn torens in een actieve positie had staan. Het bleek een meesterzet te zijn. Warmerdam kon de partij volledig naar zijn hand zetten en winnend af sluiten.

Meer dan een half miljoen keer bekeken
De opoffering van de dame tijdens de partij is ook verschillende schaakanalisten ter ore gekomen. Op verschillende platforms wordt de meesterzet geanalyseerd. Op Agadmator's Chess Channel is partij tussen Warmerdam en Muetsch al meer dan een half miljoen keer bekeken door schaakliefhebbers over de hele wereld.

Hij moest wel grootmeester worden
Schaakjournalist Frank Clevers kent de nieuwe Limburgse grootmeester al van jongs af aan. "Je ziet aan de sterke ontwikkeling die hij de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, dat hij op een bepaald moment wel grootmeester moet gaan worden." Warmerdam begon op zijn vijfde met schaken. Vanaf zijn twaalfde heeft hij door intensieve schaaklessen en veel partijen tegen gerenommeerde tegenstanders veel groei doorgemaakt.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen