Overslaan en naar de inhoud gaan

Schaakgrootmeester Max (20): 'Het is urenlang trainen'

Geplaatst opdonderdag 21 januari 2021 - 7:00

Sinds kort is Limburg een derde schaakgrootmeester rijker. Max Warmerdam uit Tegelen behaalde bij twee toernooien in Italië voldoende punten om voor de derde keer aan de grootmeesternorm te voldoen.

Na Paul van der Sterren en Martijn Dambacher is hij daarmee de derde Limburger die deze prestatie heeft voltooid. Opmerkelijk is de leeftijd van de schaker uit Tegelen: 20 jaar. De meeste schaakgrootmeesters behalen de titel pas vanaf hun dertigste.

Lees ook: Max Warmerdam derde Limburgse schaakgrootmeester

Video: L1

Opoffering van zijn dame
Tijdens één van de partijen tijdens het toernooi in Bassano del Grappe zagen de schaakvolgers een zeer bijzondere zet. Warmerdam besloot in de partij tegen Anmarie Muetsch zijn dame op te offeren om zo met zijn andere stukken een betere positie op het bord te krijgen. Hij durfde deze zet aan omdat hij wist dat hij onder andere zijn torens in een actieve positie had staan. Het bleek een meesterzet te zijn. Warmerdam kon de partij volledig naar zijn hand zetten en winnend af sluiten.

Meer dan een half miljoen keer bekeken
De opoffering van de dame tijdens de partij is ook verschillende schaakanalisten ter ore gekomen. Op verschillende platforms wordt de meesterzet geanalyseerd. Op Agadmator's Chess Channel is partij tussen Warmerdam en Muetsch al meer dan een half miljoen keer bekeken door schaakliefhebbers over de hele wereld.

Hij moest wel grootmeester worden
Schaakjournalist Frank Clevers kent de nieuwe Limburgse grootmeester al van jongs af aan. "Je ziet aan de sterke ontwikkeling die hij de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, dat hij op een bepaald moment wel grootmeester moet gaan worden." Warmerdam begon op zijn vijfde met schaken. Vanaf zijn twaalfde heeft hij door intensieve schaaklessen en veel partijen tegen gerenommeerde tegenstanders veel groei doorgemaakt.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen