Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Satudarah verbieden is zinloos'

Geplaatst opwoensdag 16 mei 2018 - 14:06

Het is een illusie dat een verbod op motorclub Satudarah zin heeft, zo betoogde advocaat Erik Thomas namens de motorclub voor de rechtbank Den Haag.

De Limburgse tak van Satudarah zit onder andere in Geleen.

Politieke partijen
"Er zitten boeven bij
Satudarah, zeker. Maar die zitten ook bij supportersverenigingen van voetbalclubs of bijvoorbeeld bij politieke partijen. Een verbod op de club maakt van de leden niet ineens lieverdjes", zei Thomas op de zitting, die plaatsvond in het justitieel complex op Schiphol.

Civiele procedure
Het Openbaar Ministerie wil een verbod op de motorclub en had daartoe een civiele procedure aangespannen bij de rechtbank in Den Haag. Voor de gelegenheid is uitgeweken naar de extra beveiligde locatie op Schiphol. Satudarah handelt volgens het OM in strijd met de openbare orde en heeft een subcultuur ontwikkeld die geweld verheerlijkt. Maar Thomas benadrukte dat er een groot verschil is tussen het individu en de club. "Deze kwestie hoort thuis bij het strafrecht."

Openbare orde
Het OM stelde dat er momenteel 'tientallen' strafrechtelijke onderzoeken lopen tegen leden van Satudarah. "Maar voor de veiligheid en openbare orde is een verbod van de club de juiste weg", aldus de officier van justitie. Hij verwees daarbij naar de pedofielenvereniging Martijn die een aantal jaar geleden is verboden en nu ook daadwerkelijk ontbonden is.

Bandidos
De rechter doet op 18 juni uitspraak. In een soortgelijke procedure eind vorig jaar tegen Bandidos gaf de rechter het OM gelijk: de motorclub werd per direct verboden. Omdat de hogerberoepszaak nog loopt, geldt het verbod nog niet.

Satudarah werd eerder verboden in Duitsland. Satudarah is een van oorsprong Molukse motorclub die de afgelopen jaren sterk is gegroeid en ongeveer honderd 'chapters' in binnen- en buitenland heeft.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie

Limburgs_kampioenschap_latje_trap

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 
Overzicht
Uitgelicht
Limburgs Kampioenschap Latje Trap

L1 organiseert deze zomer in samenwerking met Moonen Movies het Limburgs Kampioenschap Latje Trap. Hierbij is het doel om het vaakst de lat te raken vanaf verschillende afstanden. Schop jij het tot de finale in het stadion van één van de Limburgse profclubs? Schrijf je dan in voor een van de onderstaande voorronden verspreid door de provincie.

Schrijf je in voor het LK Latje Trap
Festivals in Limburg
Uitgelicht
Het laatste festivalnieuws in Limburg

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering, kaartverkoop en andere informatie die je niet mag missen vind je hier.

Festivals in Limburg
Uitgelicht
Wij willen met jullie naar Pinkpop!

We zijn op zoek naar een familie die-hard Pinkpoppers. Welke familie gaat met 3 generaties naar Pinkpop? Opa en/of oma, vader en/of moeder, zoon en/of dochter die niet kunnen wachten om mee te brullen met de Foo Fighters, Pearl Jam en Bruno Mars.

Sjoerd en Stefan willen meekijken hoe de familie geniet van al het moois dat Pinkpop te bieden heeft. Vrijdag en zaterdag volgen ze jullie om te zien hoe er gechilled, gefeest en gelachen wordt. Een mooiere aftermovie kan niet!

Geef je op
Advertentie
Wij feliciteren alle ouders met een nieuw wonder

Is er bij jou in de familie of vriendenkring in 2017 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

babyfoto-rubriek

Meest gelezen