Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Satudarah verbieden is zinloos'

Geplaatst opwoensdag 16 mei 2018 - 14:06

Het is een illusie dat een verbod op motorclub Satudarah zin heeft, zo betoogde advocaat Erik Thomas namens de motorclub voor de rechtbank Den Haag.

De Limburgse tak van Satudarah zit onder andere in Geleen.

Politieke partijen
"Er zitten boeven bij
Satudarah, zeker. Maar die zitten ook bij supportersverenigingen van voetbalclubs of bijvoorbeeld bij politieke partijen. Een verbod op de club maakt van de leden niet ineens lieverdjes", zei Thomas op de zitting, die plaatsvond in het justitieel complex op Schiphol.

Civiele procedure
Het Openbaar Ministerie wil een verbod op de motorclub en had daartoe een civiele procedure aangespannen bij de rechtbank in Den Haag. Voor de gelegenheid is uitgeweken naar de extra beveiligde locatie op Schiphol. Satudarah handelt volgens het OM in strijd met de openbare orde en heeft een subcultuur ontwikkeld die geweld verheerlijkt. Maar Thomas benadrukte dat er een groot verschil is tussen het individu en de club. "Deze kwestie hoort thuis bij het strafrecht."

Openbare orde
Het OM stelde dat er momenteel 'tientallen' strafrechtelijke onderzoeken lopen tegen leden van Satudarah. "Maar voor de veiligheid en openbare orde is een verbod van de club de juiste weg", aldus de officier van justitie. Hij verwees daarbij naar de pedofielenvereniging Martijn die een aantal jaar geleden is verboden en nu ook daadwerkelijk ontbonden is.

Bandidos
De rechter doet op 18 juni uitspraak. In een soortgelijke procedure eind vorig jaar tegen Bandidos gaf de rechter het OM gelijk: de motorclub werd per direct verboden. Omdat de hogerberoepszaak nog loopt, geldt het verbod nog niet.

Satudarah werd eerder verboden in Duitsland. Satudarah is een van oorsprong Molukse motorclub die de afgelopen jaren sterk is gegroeid en ongeveer honderd 'chapters' in binnen- en buitenland heeft.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Cultuur vanuit je luie stoel: volg Cultura Nova bij L1

Het internationale theaterfestival Cultura Nova is ook dit jaar weer te beleven via L1. Geniet van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 2 september vanuit Heerlen van alle hoogtepunten van het festival. Online via L1.nl/CulturaNova en elke avond vanaf 18:00 uur op L1 TV. De opening door het Italiaanse gezelschap Kitonb is vrijdag 24 augustus vanaf 21:30 uur live te zien.

Alles over Cultura Nova bij L1 lees je hier
Uitgelicht
Ontdek Limburg van Boven

Bekijk onze prachtige provincie vanuit de lucht. In Limburg van Boven vliegen we dagelijks boven de mooiste plekjes van Limburg.

Van maandag t/m donderdag om 18:50, 19:50 en 21:50 op L1 TV.

Bekijk hier alle afleveringen online
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen