Overslaan en naar de inhoud gaan

Satudarah-lid bekent schieten op beruchte crimineel

Geplaatst opwoensdag 8 december 2021 - 14:01

De hoofdverdachte in het onderzoek naar de moordaanslag op Anthy P. (39), op 12 september 2020 in Sittard, heeft bekend dat hij heeft geschoten. Deze Vince C. (36) stelt dat hij handelde uit noodweer.

Vince, ook bekend als rapper Vince Keys, zegt dat hij schoot nadat het slachtoffer een wapen trok.

Lees ook: Sittardse drugshandelaar gearresteerd in moordonderzoek

Cocaïnesmoes
Het slachtoffer had die bewuste zaterdagavond afgesproken met Kevin S. (37) op een parkeerplaats in de Sittardse Bradleystraat. Kevin had gevraagd of hij wat cocaïne kon kopen. Het bleek een smoes. Kevin kwam niet opdagen en Anthy stond plots oog in oog met Vince en diens Deense kompaan Henrik J. (28). Die ontmoeting kostte Anthy bijna zijn leven; er werd meermaals op hem geschoten.

IJskoude afrekening
Justitie heeft altijd rekening gehouden met een ijskoude afrekening in het criminele milieu. Anthy staat immers al jaren te boek als een zware jongen, terwijl ook Kevin en Vince vaker in het vizier van justitie verschenen. Vince is bovendien lid van een Deense tak van motorclub Satudarah, net als Henrik, en het slachtoffer bewoog zich in het verleden eveneens in de motorclubwereld.

Volgens de aanklaagster lokte Kevin het doelwit naar de parkeerplaats en verschenen Vince en Henrik op een motor om Anthy dood te schieten. Dat plan mislukte echter. Het slachtoffer werd weliswaar geraakt, maar overleefde de aanslag.

'Wilde vernederen'
In zijn verklaring schetst Vince een ander scenario. Hij heeft erkend een langer lopend conflict met Anthy te hebben gehad. Die ruzie ging volgens Vince over geld, maar ook over incidenten tijdens een kickboksgala en in een friture. Anthy zou bovendien de partner van Vince hebben bedreigd. "Ik wilde hem bedreigen, in elkaar slaan, vernederen", zei Vince tegen de politie.

Schietpartij Bradleystraat Sittard (12 sep 2020)
Schietpartij Bradleystraat Sittard
Foto: Fer Traugott

Pang pang
Het was echter niet de bedoeling Anthy te vermoorden, benadrukt Vince. Hij ging naar eigen zeggen pas schieten toen het slachtoffer een wapen tevoorschijn toverde. Dat gaat er bij de aanklaagster niet in. Ze wijst op telefoonberichten die Vince kreeg rondom de schietpartij. Iemand adviseerde hem bijvoorbeeld uit het zicht van camera's te blijven en sloot het gesprek af met 'pang pang'.

Middelbare school
Medeverdachte Kevin blijft erbij dat hij niets wist over een liquidatieplan, of überhaupt over schieten op Anthy. "Cliënt was verteld dat het slachtoffer hooguit een pak rammel kreeg", zegt Kevins advocaat Alexander Admiraal. "Eigenlijk ging het helemaal nergens over. Het was een soort middelbare school-ruzie. Kan cliënt dan vermoeden dat iemand gaat schieten?"

De advocaten van Vince, Dominique Brouns en Rutger Lonterman, vroegen woensdag tijdens een tussentijdse rechtszitting om extra getuigen te horen. "Het slachtoffer heeft, ondanks verschillende bemiddelingspogingen, het conflict steeds weer opgezocht", zei Brouns. De gevraagde getuigen zouden dat verhaal kunnen onderbouwen.

Lees ook: Geheime gesprekken breken onderzoek liquidatiepoging open

Geen wetenschap
Naast hoofdrolspelers Vince, Kevin en Henrik zijn er verschillende andere mannen als verdachte aangemerkt. Dario P. (33) zou bijvoorbeeld de motor hebben geregeld waarop Vince en Hendrik reden tijdens de aanslag. Een man die nu vastzit in Duitsland zou die motor op zijn beurt weer aan Dario hebben geleverd.

Marijn Zuketto, advocaat van Dario, vroeg woensdag de zaak van zijn cliënt los te koppelen van het moordonderzoek. "Uit niets blijkt dat cliënt ook maar het begin van enige wetenschap had over wat er met die motor zou gebeuren. Je kunt hier niet spreken van medeplichtigheid."

Vader en zoon
En dan zijn er vader Tony en zoon Jonino P., die officieel nog op de verdachtenlijst staan. De familie P. zou ook een conflict met Anthy hebben gehad en over een moord hebben gesproken. Vooralsnog is er echter geen duidelijke link tussen de familie en de moordaanslag in Sittard. Jonino is na maanden voorarrest op vrije voeten gesteld. Vader Tony zit in België een straf uit voor een andere zaak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen