Overslaan en naar de inhoud gaan

'Satudarah dwong man geld, sleutels en paspoort af te staan'

Geplaatst opmaandag 10 december 2018 - 12:25

Een man uit Heerlen is naar eigen zeggen mishandeld, bestolen en afgeperst door het Geleense chapter van motorclub Satudarah.

Dat bleek maandag in de rechtbank van Roermond, waar de verklaring van de man werd voorgelezen. Een deel van zijn verhaal wordt ondersteund door beelden, die de politie stiekem maakte in het clubhuis van Satudarah.

Lees ook: Satudarah-leden voor de rechter: 'Afpersing, wapens en drugs'

Eindafrekening klopte niet
De Heerlenaar moest zich begin december 2017 melden in het Geleense clubhuis van Satudarah, zo zegt hij. Dit had alles te maken met een wietplantage, waar de man samen met een Satudarah-lid aan werkte. Volgens de club 'klopte de eindafrekening niet'. Clubpresident Stephan P. (42) zou hem hebben verteld dat hij broeders heeft benadeeld. Na een kort gesprek, werd de man geslagen. 'Ze stonden allemaal op en ik kreeg van alle kanten vuisten en schoppen. Tot de president zei dat ze moesten stoppen. Hij zei toen dat ze me moesten fouilleren en moesten pakken wat ik op zak had.'

Flinke boete
Uiteindelijk kreeg de man een boetebedrag opgelegd, stelt hij. Als hij 50.000 euro zou betalen, was zijn schuld aan Satudarah afgelost. 'Dit moest ik binnen twee tot drie weken regelen.' De club zou hem ook hebben gedwongen te 'werken' in een hennepplantage in Maastricht. Deze plantage was van Marvin S. (39), door de man omschreven als 'die Maastrichtse Indo'. Bilal H. (38) zag erop toe dat de man zijn werk deed. 'Bilal wordt gebruikt voor vuile klusjes', verklaart de man.

Politie-inval in Satudarah-clubhuis Merpati in Geleen, in december 2017.
Foto: Etienne Zegers

Leden gearresteerd
Uiteindelijk kwam het niet tot een afhandeling van het conflict, omdat de politie een groot deel van het Satudarah-chapter arresteerde in december 2017. Zeven verdachten staan deze week voor de rechter. Naast Bilal en Marvin, zijn dat Jessey van der W. (27), Dave E. (44), Paul S. (34) en de familieleden Emanuel (36) en Anthony (37) P. Drie andere verdachten, waaronder president Stephan, verschijnen in januari voor de rechter.

Geld of bankstel
Overigens is dit volgens justitie niet de enige afpersing. In 2015 zou de eigenaar van een meubelzaak in Echt zijn afgeperst, omdat hij 'iets onaardigs over Satudarah' had geschreven op Facebook. Hij is naar eigen zeggen meermaals bezocht door clubleden en zou een geldbedrag óf een bankstel moeten overhandigen, om zijn straf af te kopen. Later belde hij 112: hij en zijn vrouw waren thuis aangevallen. Volgens hen door drie Satudarah-leden.

Duizenden euro's
De rechtbank besprak meerdere gevallen van afpersing. Zo zou de club duizenden euro's hebben geëist van een man in Geleen, terwijl er in een ander geval werd gesteld dat iemand twee auto's moest afgeven. Een soort borg voor de schuld die hij bij Satudarah zou hebben. In verschillende gevallen gingen leden van de club langs bij mensen thuis, om te zoeken naar spullen van waarde.

Zelf hebben de verdachten nog niet gereageerd op de ten laste gelegde feiten. Maandag en dinsdag is het woord aan justitie, donderdag en vrijdag komen de advocaten van de zeven verdachten aan het woord.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen