Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Satudarah dwong man geld, sleutels en paspoort af te staan'

Geplaatst opmaandag 10 december 2018 - 12:25

Een man uit Heerlen is naar eigen zeggen mishandeld, bestolen en afgeperst door het Geleense chapter van motorclub Satudarah.

Dat bleek maandag in de rechtbank van Roermond, waar de verklaring van de man werd voorgelezen. Een deel van zijn verhaal wordt ondersteund door beelden, die de politie stiekem maakte in het clubhuis van Satudarah.

Lees ook: Satudarah-leden voor de rechter: 'Afpersing, wapens en drugs'

Eindafrekening klopte niet
De Heerlenaar moest zich begin december 2017 melden in het Geleense clubhuis van Satudarah, zo zegt hij. Dit had alles te maken met een wietplantage, waar de man samen met een Satudarah-lid aan werkte. Volgens de club 'klopte de eindafrekening niet'. Clubpresident Stephan P. (42) zou hem hebben verteld dat hij broeders heeft benadeeld. Na een kort gesprek, werd de man geslagen. 'Ze stonden allemaal op en ik kreeg van alle kanten vuisten en schoppen. Tot de president zei dat ze moesten stoppen. Hij zei toen dat ze me moesten fouilleren en moesten pakken wat ik op zak had.'

Flinke boete
Uiteindelijk kreeg de man een boetebedrag opgelegd, stelt hij. Als hij 50.000 euro zou betalen, was zijn schuld aan Satudarah afgelost. 'Dit moest ik binnen twee tot drie weken regelen.' De club zou hem ook hebben gedwongen te 'werken' in een hennepplantage in Maastricht. Deze plantage was van Marvin S. (39), door de man omschreven als 'die Maastrichtse Indo'. Bilal H. (38) zag erop toe dat de man zijn werk deed. 'Bilal wordt gebruikt voor vuile klusjes', verklaart de man.

Politie-inval in Satudarah-clubhuis Merpati in Geleen, in december 2017.
Foto: Etienne Zegers

Leden gearresteerd
Uiteindelijk kwam het niet tot een afhandeling van het conflict, omdat de politie een groot deel van het Satudarah-chapter arresteerde in december 2017. Zeven verdachten staan deze week voor de rechter. Naast Bilal en Marvin, zijn dat Jessey van der W. (27), Dave E. (44), Paul S. (34) en de familieleden Emanuel (36) en Anthony (37) P. Drie andere verdachten, waaronder president Stephan, verschijnen in januari voor de rechter.

Geld of bankstel
Overigens is dit volgens justitie niet de enige afpersing. In 2015 zou de eigenaar van een meubelzaak in Echt zijn afgeperst, omdat hij 'iets onaardigs over Satudarah' had geschreven op Facebook. Hij is naar eigen zeggen meermaals bezocht door clubleden en zou een geldbedrag óf een bankstel moeten overhandigen, om zijn straf af te kopen. Later belde hij 112: hij en zijn vrouw waren thuis aangevallen. Volgens hen door drie Satudarah-leden.

Duizenden euro's
De rechtbank besprak meerdere gevallen van afpersing. Zo zou de club duizenden euro's hebben geëist van een man in Geleen, terwijl er in een ander geval werd gesteld dat iemand twee auto's moest afgeven. Een soort borg voor de schuld die hij bij Satudarah zou hebben. In verschillende gevallen gingen leden van de club langs bij mensen thuis, om te zoeken naar spullen van waarde.

Zelf hebben de verdachten nog niet gereageerd op de ten laste gelegde feiten. Maandag en dinsdag is het woord aan justitie, donderdag en vrijdag komen de advocaten van de zeven verdachten aan het woord.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen