Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

'Satudarah dwong man geld, sleutels en paspoort af te staan'

Geplaatst opmaandag 10 december 2018 - 12:25

Een man uit Heerlen is naar eigen zeggen mishandeld, bestolen en afgeperst door het Geleense chapter van motorclub Satudarah.

Dat bleek maandag in de rechtbank van Roermond, waar de verklaring van de man werd voorgelezen. Een deel van zijn verhaal wordt ondersteund door beelden, die de politie stiekem maakte in het clubhuis van Satudarah.

Lees ook: Satudarah-leden voor de rechter: 'Afpersing, wapens en drugs'

Eindafrekening klopte niet
De Heerlenaar moest zich begin december 2017 melden in het Geleense clubhuis van Satudarah, zo zegt hij. Dit had alles te maken met een wietplantage, waar de man samen met een Satudarah-lid aan werkte. Volgens de club 'klopte de eindafrekening niet'. Clubpresident Stephan P. (42) zou hem hebben verteld dat hij broeders heeft benadeeld. Na een kort gesprek, werd de man geslagen. 'Ze stonden allemaal op en ik kreeg van alle kanten vuisten en schoppen. Tot de president zei dat ze moesten stoppen. Hij zei toen dat ze me moesten fouilleren en moesten pakken wat ik op zak had.'

Flinke boete
Uiteindelijk kreeg de man een boetebedrag opgelegd, stelt hij. Als hij 50.000 euro zou betalen, was zijn schuld aan Satudarah afgelost. 'Dit moest ik binnen twee tot drie weken regelen.' De club zou hem ook hebben gedwongen te 'werken' in een hennepplantage in Maastricht. Deze plantage was van Marvin S. (39), door de man omschreven als 'die Maastrichtse Indo'. Bilal H. (38) zag erop toe dat de man zijn werk deed. 'Bilal wordt gebruikt voor vuile klusjes', verklaart de man.

Politie-inval in Satudarah-clubhuis Merpati in Geleen, in december 2017.
Foto: Etienne Zegers

Leden gearresteerd
Uiteindelijk kwam het niet tot een afhandeling van het conflict, omdat de politie een groot deel van het Satudarah-chapter arresteerde in december 2017. Zeven verdachten staan deze week voor de rechter. Naast Bilal en Marvin, zijn dat Jessey van der W. (27), Dave E. (44), Paul S. (34) en de familieleden Emanuel (36) en Anthony (37) P. Drie andere verdachten, waaronder president Stephan, verschijnen in januari voor de rechter.

Geld of bankstel
Overigens is dit volgens justitie niet de enige afpersing. In 2015 zou de eigenaar van een meubelzaak in Echt zijn afgeperst, omdat hij 'iets onaardigs over Satudarah' had geschreven op Facebook. Hij is naar eigen zeggen meermaals bezocht door clubleden en zou een geldbedrag óf een bankstel moeten overhandigen, om zijn straf af te kopen. Later belde hij 112: hij en zijn vrouw waren thuis aangevallen. Volgens hen door drie Satudarah-leden.

Duizenden euro's
De rechtbank besprak meerdere gevallen van afpersing. Zo zou de club duizenden euro's hebben geëist van een man in Geleen, terwijl er in een ander geval werd gesteld dat iemand twee auto's moest afgeven. Een soort borg voor de schuld die hij bij Satudarah zou hebben. In verschillende gevallen gingen leden van de club langs bij mensen thuis, om te zoeken naar spullen van waarde.

Zelf hebben de verdachten nog niet gereageerd op de ten laste gelegde feiten. Maandag en dinsdag is het woord aan justitie, donderdag en vrijdag komen de advocaten van de zeven verdachten aan het woord.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen