Overslaan en naar de inhoud gaan

Satudarah aan het woord na hoge strafeisen: wie is wie?

Geplaatst opdonderdag 13 december 2018 - 7:46

Van de tien verdachten in het Geleense Satudarah-dossier, kennen er zeven hun strafeis. Donderdag zijn hun advocaten aan het woord. Maar wie had nu welke rol?

Volgens justitie is er sprake van een duidelijke hiërarchie, een gestructureerde organisatie.

Lees ook: Drie tot elf jaar celstraf geëist tegen Satudarah

President P.
De 42-jarige Stephan P. is sinds 2013 lid van het chapter in Geleen. President, vaak afgekort door 'pres', van de motorclub. Stephan zou een rol hebben gespeeld bij vrijwel iedere afpersing en mishandeling. Die zaken gingen vaak samen met een bad standing, dus wanneer iemand onder dwang de club moest verlaten. "Daar staan we om bekend auwoer. Als ze hierheen komen, weten ze voor 99 procent dat ze rammel gaan krijgen", zegt Stephan op heimelijke beelden van de politie.

Omdat de advocaat van Stephan deze week was verhinderd, verschijnt de president begin januari voor de rechter.

Paul de Pokeraar
Hij heeft tot dusver de grootste straf boven zijn hoofd hangen: elf jaar cel. Paul S. (34) was vice-president van het chapter. In die rol heeft hij, volgens justitie, deelgenomen aan genoemde afpersingen en mishandelingen. Maar dat niet alleen. Paul had twee wapens in huis én zou ruim 74.000 euro hebben witgewassen. Het wapenbezit geeft hij toe, maar het witwassen niet. "Ik heb veel geld gewonnen met pokeren", verklaart hij een groot deel van zijn inkomsten.

Chef discipline
Zeven jaar celstraf, dat wil justitie voor sergeant-at-arms Dave E. (44). Deze gespierde verschijning was de man van de discipline binnen de club. Liep iemand uit de pas, dan zou Dave degene zijn geweest die hem terug floot. Dat zou geregeld gepaard zijn gegaan met (dreiging tot) geweld. Ook handelde hij crediteuren af. Mensen met een schuld aan het Geleense Satudarah-chapter, konden op visite van Dave rekenen.

Op 6 december 2017 was er een inval in het clubhuis van Satudarah in Geleen.
Foto: Etienne Zegers

Sec Anthony
Net als president Stephan, treasurer Emanuel en road captain Dirceu is Anthony (37) lid van de Geleense familie P. Zijn rol: secretary. Of in goed Nederlands: secretaris. Anthony zorgde ervoor dat alle vergaderingen goed werden genotuleerd, maar zou ook zijn rol hebben gespeeld in afpersingen en bedreigingen. Had daarnaast drugs in huis, iets dat hij overigens ruiterlijk toegeeft. Eis: acht jaar cel.

Manu, the treasurer
Hierboven al even aangehaald; Emanuel P. (36), Manu voor bekenden. Als treasurer van de club verantwoordelijk voor de financiën. De jaarverslagen van de club, want die zijn er, komen bijvoorbeeld van zijn hand. Een ogenschijnlijk onschuldige job, maar volgens justitie was ook hij betrokken bij menig afpersing. Manu hoorde een eis van zeven jaar cel.

Kapitein Dirceu
En dan Dirceu (34), eveneens opgenomen in de stamboom van de familie P. en op ongeveer hetzelfde moment in de club gestapt als zijn familieleden. Zijn rol: road captain. Zoals de naam wellicht al weggeeft, was Dirceu eindverantwoordelijk op de weg. Bijvoorbeeld tijdens ritten die de club maakte. Hij hoort, net als Stephan, pas in januari wat justitie voor hem in petto heeft.

Kader van de club
Deze zes vormden samen, zo stelt justitie, het zogenaamde kader van de club. Zij waren de leiders en krijgen mede om die reden een hogere strafeis voor hun kiezen. De overige verdachten speelden volgens het Openbaar Ministerie een kleinere rol. Jessey van der W. (27), vermeend beveiliger van Satudarah, was bij één incident betrokken en hoorde drie jaar eisen. Datzelfde geldt voor Bilal H. (38) en Marvin S. (39), tegen wie vier jaar cel is geëist.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen