Overslaan en naar de inhoud gaan

Samenwerking met PVV steekt CDA-kamerlid Amhaouch

Geplaatst opwoensdag 26 juni 2019 - 9:52

CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch uit Panningen is tegen de samenwerking van het CDA met de PVV in het nieuwe provinciebestuur.

In een opiniestuk in De Limburger schrijft Amhaouch dat die samenwerking hem diep raakt.

Geen beding
"Ze gaat over wie ik wel of niet mag zijn, in mijn eigen provincie. Dit raakt mij persoonlijk. Maar ook mijn gezin, mijn vrienden en alle CDA-‘ers met een moslimachtergrond die hierop aangesproken worden", aldus Amhaouch. Hij vindt dat zijn partij onder geen enkel beding met de PVV moet besturen vanwege het islam-standpunt van de partij.

Godsdienstvrijheid
De PVV ziet de islam niet als een religie maar als een 'totalitaire ideologie die moet worden bestreden'. Zo vindt de partij dat de koran moeten worden verbonden en moskeeën gesloten. Amhaouch stelt dat juist het CDA een taak te vervullen heeft als het gaat om het bewaken van de vrijheid van godsdienst. "Niet alleen in de Tweede Kamer, maar ook in het gouvernement in Maastricht. Die opdracht moet vele malen zwaarder wegen dan die eeuwige verantwoordelijkheid om te besturen."

Geen weg terug
Amhaouch had liever gezien dat het desnoods wat langer had geduurd voor er een nieuw provinciebestuur was gekomen.
Hij vindt dat het Limburgse CDA zichzelf heeft vastgezet waardoor er geen weg meer terug was. Het kamerlid omschrijft CDA-'ers in Limburg als pragmatisch en zakelijk.

Salonfähig
En als mensen die niet graag voor verantwoordelijkheid weglopen, zeker als ze de grootste partij zijn.
"Maar is alles daar ondergeschikt aan? Kun je in zo’n coalitieakkoord de ideologie, het ware karakter van de PVV wegpoetsen met één goed bedoeld inlegvel? Druk het nemen van bestuurlijke verantwoordelijkheid zo zwaar dat we zelfs bereid zijn een partij als de PVV salonfähig te maken."

Zaterdag houdt het CDA-Limburg in Sevenum een bijeenkomst om leden bij te praten over het collegeakkoord en de gang van zaken.

Limburg krijgt als eerste provincie in Nederland een zogeheten extraparlementair college.

Dat wil zeggen dat er geen traditioneel coalitieprogramma is ondertekend door partijen maar een programma dat geschreven is door de zeven gedeputeerden zelf. Op basis daarvan komen ze met voorstellen waardoor ze een eventueel wisselende meerderheid voor moeten zien te verwerven in het Limburgs Parlement.

Vrijdag wordt dat programma besproken en worden de nieuwe gedeputeerden geïnstalleerd.

Die gedeputeerden zijn afkomstig van CDA, VVD, Forum voor Democratie, PVV en de lokale partij GBBL uit Landgraaf. Ook voormalig provinciaal Groen-Links fractievoorzitter Carla Brugman maakt er deel van uit, tegen de wil van haar partij.

Daarom is ze ook voorgedragen voor royement door GroenLinks-Limburg.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen