De samenwerking met onze buurlanden faalt tijdens de coronapandemie. Dat heeft negatieve gevolgen voor de economie en sociale verbanden in verschillende grensregio's, wijst een nieuwe studie van de Universiteit Maastricht uit.
Zo was er in België, Nederland en Duitsland een gebrekkige afstemming over economische steunmaatregelen voor grenswerkers.
Rampenbestrijding
Anders dan op het gebied van rampenbestrijding, zoals in 2000 bij de vuurwerkramp in Enschede, zijn er in het geval van Nederland, Duitsland en België geen protocollen of afspraken voor wederzijdse hulp in grensregio's in het geval van een pandemie.
Enkele Duitse ziekenhuizen hebben Nederlandse coronapatiënten opgenomen, maar dit was vooral te danken aan ad hoc samenwerking en niet aan eerdere afspraken tussen de regeringen.
Gebrek aan afstemming
De Benelux samenwerking is ook nauwelijks door de regeringen gebruikt als organisatie voor coördinatie. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de strengere in- en uitreisbeperkingen van de Belgische regering tijdens de eerste golf vooral het gevolg waren van het gebrek aan afstemming van nationale maatregelen.
Lees ook: Euregio's willen ook steunmaatregelen grenswerkers
Sinds het begin van de coronacrisis hebben Nederland, België en Duitsland potjes waaruit ondernemers en zelfstandigen ondersteuning kunnen krijgen tijdens de coronacrisis. Maar daarbij werd niet goed rekening gehouden met mensen die bijvoorbeeld in Nederlands Limburg wonen, maar in Duitsland of België werken.
Lees ook: Limburgs Europarlementslid: 'aandacht voor grensarbeiders'
Grensarbeiders mogen niet langer tussen wal en schip vallen, zoals in deze coronatijd is gebeurd. Het Limburgse Europarlementslid Jeroen Lenaers riep de Europese Commissie en de lidstaten daartoe in juni op in een motie in het Europees Parlement: