Overslaan en naar de inhoud gaan

'Samenwerking buurlanden faalt tijdens corona'

Geplaatst opvrijdag 20 november 2020 - 9:51

De samenwerking met onze buurlanden faalt tijdens de coronapandemie. Dat heeft negatieve gevolgen voor de economie en sociale verbanden in verschillende grensregio's, wijst een nieuwe studie van de Universiteit Maastricht uit.

Zo was er in België, Nederland en Duitsland een gebrekkige afstemming over economische steunmaatregelen voor grenswerkers.

Rampenbestrijding
Anders dan op het gebied van rampenbestrijding, zoals in 2000 bij de vuurwerkramp in Enschede, zijn er in het geval van Nederland, Duitsland en België geen protocollen of afspraken voor wederzijdse hulp in grensregio's in het geval van een pandemie.

Enkele Duitse ziekenhuizen hebben Nederlandse coronapatiënten opgenomen, maar dit was vooral te danken aan ad hoc samenwerking en niet aan eerdere afspraken tussen de regeringen.

Gebrek aan afstemming
De Benelux samenwerking is ook nauwelijks door de regeringen gebruikt als organisatie voor coördinatie. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de strengere in- en uitreisbeperkingen van de Belgische regering tijdens de eerste golf vooral het gevolg waren van het gebrek aan afstemming van nationale maatregelen.

Lees ook: Euregio's willen ook steunmaatregelen grenswerkers

Sinds het begin van de coronacrisis hebben Nederland, België en Duitsland potjes waaruit ondernemers en zelfstandigen ondersteuning kunnen krijgen tijdens de coronacrisis. Maar daarbij werd niet goed rekening gehouden met mensen die bijvoorbeeld in Nederlands Limburg wonen, maar in Duitsland of België werken.

Lees ook: Limburgs Europarlementslid: 'aandacht voor grensarbeiders'

Grensarbeiders mogen niet langer tussen wal en schip vallen, zoals in deze coronatijd is gebeurd. Het Limburgse Europarlementslid Jeroen Lenaers riep de Europese Commissie en de lidstaten daartoe in juni op in een motie in het Europees Parlement:

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen