Overslaan en naar de inhoud gaan

Samenwerking basisscholen Limburg en Belgisch-Limburg

Geplaatst opdinsdag 16 maart 2021 - 16:02

Nederlands- en Belgisch-Limburg gaan de komende twee jaar samen het verloop bekijken van projecten om de basisschool gezonder en groener te maken.

Aan Nederlands-Limburgse kant gaat het om de Gezonde Basisschool van de Toekomst. Die is gericht op het bevorderen van gezonde voeding, sport en bewegen.

Ontwikkeling
Aan Belgisch-Limburgse zijde betreft het projecten voor een vergroening van speelplaatsen op scholen. Zodat kinderen er op heel uiteenlopende manieren kunnen spelen en zich ontwikkelen. Bovendien zou er een groene speelplaats minder worden gepest.

Resultaten in najaar 2022 bekend
Onderzoekers van de universiteiten van Maastricht en Hasselt gaan twee jaar lang bij vier scholen meten wat de effecten van de diverse projecten zijn en hoe Nederlands- en Belgisch-Limburg van elkaar kunnen leven als beide soort projecten worden gecombineerd. In het najaar van 2022 moeten de resultaten van het gezamenlijke onderzoek bekend zijn.

'Balans creëren'
"Op deze manier willen we samen bouwen aan de toekomst van onze kinderen op niveau 2.0", zegt gedeputeerde Robert Housmans (PVV). "We streven ernaar om aan beide kanten van de grens praktische middelen op te halen om nog meer balans te creëren in een duurzame en gezonde leefstijl van onze jeugd."

Ontspanning
Volgens gedeputeerde Bert Lambrechts van Belgisch Limburg (Vlaams-nationalistische N-VA) biedt een groene omgeving jongeren rust, ontspanning en speel- en leerkansen. "Deze nieuwe samenwerking met Nederlands-Limburg en de universiteiten biedt ons nieuwe kansen om onze inzichten te verdiepen en te onderbouwen."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen