Overslaan en naar de inhoud gaan

Sabic haalt schaliegas uit VS

Geplaatst opvrijdag 24 april 2015 - 8:08

Petrochemiereus Sabic gaat grote hoeveelheden ethaan uit de VS importeren naar Europa. Ethaan is een bijproduct van het goedkope schaliegas.

Daarmee speelt Sabic in op de schaliegasrevolutie in de VS. Het concern laat drie speciale mammoettankers bouwen, die voor een continue aanvoer van het gas moeten zorgen.

Via pijpleiding naar Geleen
Het gas zal door de tankers naar het Sabic-complex met een eigen zeehaven in het Britse Teesside worden gebracht. Daar wordt momenteel een enorme opslagtank met een doorsnee van 30 meter gebouwd om het gas op te slaan. In de kraakinstallaties in Teesside wordt het ethaangas omgezet in ethyleen, een grondstof voor plastics. Een deel van de ethyleen wordt via een pijpleiding van Rotterdam naar de chemiefabrieken van Sabic in Geleen en Gelsenkirchen getransporteerd.

Schaliegasrevolutie
Sabic is het eerste chemieconcern dat op deze manier reageert op de schaliegasrevolutie in de VS. Sinds aan de overkant van de grote plas grote hoeveelheden gas onder de aardkorst vandaan worden gehaald, kunnen Amerikaanse fabrikanten die veel energie gebruiken veel goedkoper produceren dan de Europese concurrentie. Dat leidde tot een investeringsstop van chemiefabrikanten in Europa en een verplaatsing van investeringen naar de VS.

900 banen
Maar door het importeren van ethaan, het goedkope bijproduct van schaliegas, is het voortbestaan van het Britse Sabic-complex met 900 banen voor jaren verzekerd. De kraakinstallatie in Teesside wordt door de aanvoer van ethaan de meest efficiënte van Europa. De chemiefabrieken van Sabic in Geleen zullen niet volledig gebruikmaken van schaliegas. De twee naftakrakers op het Chemelotcomplex, waarvan er een onlangs grondig is opgeknapt, zullen voor de meeste grondstoffen blijven zorgen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Overname Sabic door Saudisch staatsbedrijf zo goed als rond
Petrochemiereus Sabic boekt explosieve winst
Wolk Chemelot (25 juni 2015)
Grote roetwolk zichtbaar boven Chemelot
Sabic onderschatte chemische lekkages
Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts