Overslaan en naar de inhoud gaan

Sabic bepleit openheid over opslag chemische stoffen

Geplaatst opzaterdag 1 augustus 2015 - 6:00

Chemiebedrijf Sabic pleit voor een internationale database met informatie over de aanpak van calamiteiten met grootschalige opslag van chemische stoffen.

Deze zou kunnen bijdragen aan een slagvaardigere aanpak van incidenten zoals met een naftatank op industriecomplex Chemelot in Geleen.

Intensieve samenwerking
Dit zegt Gerard Bastiaens, namens Sabic projectleider van het team specialisten dat sinds begin juli bezig is de problemen met naftatank 901 op te lossen. Bastiaens is zeer te spreken over de intensieve samenwerking met de contractors, waarmee eerst de penibele situatie – met op het dak vrijkomend nafta – onder controle is gebracht en vervolgens wordt gezocht naar de oorzaak.

Chemische vloeistoffen
Zoals bekend kwam begin juli het drijvende dak van de opslagtank door nog onbekende oorzaak scheef te liggen, terwijl er miljoenen liters nafta in zaten.

Geen gevaar geweest
Bastiaens benadrukt nogmaals dat de omwonenden weliswaar veel overlast hebben ondervonden, maar dat er geen moment sprake is geweest van meer gevaar. De explosieve inhoud van opslagtank 901 is inmiddels weggepompt. Duikers zijn nog bezig de 22 drijvers die in het dak zijn aangebracht te controleren op mogelijke resten nafta, die aan de opslagtank worden onttrokken via een 'hottap, een soort aftapkraan die tijdelijk in de zijwand is aangebracht.

Zoeken naar oorzaak
Als dit karwei geklaard is kan de 4,5 miljoen liter kanaalwater die in de tank is gepompt ook worden verwijderd en een nadere inspectie plaatsvinden. Over de oorzaak van de problemen tast het onderzoeksteam nog in het duister. Volgens Bastiaens worden in het onderzoek alle mogelijke opties meegenomen, naast onvoorziene technische mankementen ook de invloed van de uitzonderlijk hoge buitentemperatuur op 2 juli, toen de calamiteit zich voordeed.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Duikers zoeken laatste restjes nafta in tank Chemelot
Geuroverlast door afvoeren laatste restjes uit naftatank
Stankoverlast Chemelot: 'Dit lijkt me niet zo gezond'
Provincie: stank Chemelot niet gevaarlijk voor gezondheid
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen