Overslaan en naar de inhoud gaan

RWE wil waterstof maken uit afval op Chemelot

Geplaatst opdonderdag 19 november 2020 - 15:17

Energieconcern RWE wil waterstof uit afval gaan produceren voor de chemische fabrieken op bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen.

Nu is aardgas nog de grondstof die wordt gebruikt.

Enthousiast
Gedeputeerde Ruud Burlet (Forum voor Democratie) is enthousiast over dit zogeheten FUREC-project. In een mededeling aan het Limburgs Parlement noemt hij het initiatief een belangrijke stap in de overgang naar een circulaire economie in Limburg.

80 banen
Ook ziet de gedeputeerde het als een forse bijdrage om van Chemelot de eerste Circular Hub van Europa te maken. Kern daarvan is het hergebruik van grondstoffen en het niet langer gebruik maken van fossiele brandstoffen. Het project levert verder minimaal 80 banen op, zo meldt Burlet.

Verbruik en uitstoot
RWE verwacht dat door FUREC het aardgasverbruik op Chemelot met ruim 200 miljoen kuub per jaar daalt. Dat is vergelijkbaar met het aardgasverbruik van ongeveer 140.000 huishoudens. Ook levert het een grote CO2-besparing op. RWE denkt dat de CO2 die vrijkomt bij de productie van waterstof kan worden afgevangen en opgeslagen.

Lees ook: Chemelot wil van het gas af

Aanvoer
RWE is met kunstmestfabrikant OCI Nitrogen in gesprek over een langjarig contract voor de levering van waterstof. Bovendien verwacht het energieconcern dat op termijn de waterstof ook via pijplijnen naar de industrie in Rotterdam en het Ruhrgebied kan worden getransporteerd.

Buggenum
Voor het inzamelen van het restafval uit Limburg en op termijn mogelijk ook van buiten de provincie, heeft RWE bedrijventerrein Zevenellen in Buggenum op het oog. In een fabriek op die locatie moet dan van het afval pellets worden gemaakt. Die gaan vervolgens naar Chemelot waar ze in een installatie worden omgezet in circulaire waterstof.

Voorbereiding
RWE wil 2021 gebruiken als voorbereiding van FUREC. Het gaat dan bijvoorbeeld om het kopen van gronden, het aanvragen van vergunningen, het borgen van de aanvoer van restafval, het verkrijgen van Europese en Rijkssubsidies en het afstemmen met de gemeente Leudal en omwonenden van de verwerkingsfabriek in Buggenum.

Begin 2022 neemt RWE een definitief besluit. Vanaf 2025 moet de installatie in gebruik worden genomen. De bouw van alle installaties kost namelijk zo’n drie jaar.

Grote mogelijkheden
Directeur Generation Roger Miesen van RWE zegt in een reactie dat FUREC één van de 30 waterstofprojecten is in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk waar RWE samen met partners in het bedrijfsleven en de wetenschap aan werkt.

Voor de chemische industrie biedt waterstof grote mogelijkheden om her productieproces te verduurzamen. Dit project in Limburg sluit daarop aan.

Compliment
Ook directeur Loek Radix van Chemelot is enthousiast. Het feit dat RWE de keuze maakt de productie van circulaire waterstof op Chemelot te laten plaatsvinden, maakt mij enorm trots en is een groot compliment voor de manier waarop tegen Chemelot wordt aangekeken, zo verklaart Radix.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen