Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruzie om asbest in Landgraaf, gemeente moet betalen

Geplaatst opdinsdag 16 februari 2016 - 6:53

Niet de familie Jantowski, maar de gemeente Landgraaf moet het verwijderen van asbest op het perceel van de familie betalen. Dat heeft de rechter bepaald.

De gemeente vindt dat de familie de kosten moet dragen, ook al is het asbest buiten hun schuld op hun erf terecht gekomen.

Brand
Bij een brand in maart 2014 gingen de bijenschuur van Gerrit-Jan Hilger in Abdissenbosch en een half miljoen bijen in vlammen op. Bij het blussen kwam asbest uit de schuur vrij dat vervolgens in de tuin van de familie Jantowski terecht kwam. De gemeente liet het kankerverwekkende spul na drie dagen weghalen en legde de rekening van ruim 17.000 euro bij de Jantowski's neer.

Wetgeving
Landgraaf beroept zich op de Woningwet, die stelt dat mensen aansprakelijk zijn voor wat er op hun grond gebeurt. Volgens advocaat Hans Schepers van de familie handelt Landgraaf zoals meer gemeenten. "Er zijn gemeenten die er niet over nadenken om dit bij de burgers neer te leggen en die alleen de vervuiler aanspreken. Dat had ik hier ook chiquer gevonden."

In beroep
De Jantowski's gingen in beroep tegen het besluit van de gemeente. Medio december kregen ze gelijk van de rechtbank in Roermond. Volgens de Woningwet heeft de familie Jantowski inderdaad de plicht het asbest op te ruimen, stelde de rechtbank. Dus zou de familie de 17 mille zelf moeten betalen. Maar de rechtbank vindt ook dat Landgraaf de Jantowski’s niet de kans heeft gegeven het asbest zelf te verwijderen door al na drie dagen op te treden. Daarom hebben ze gelijk gekregen.

De gemeente overweegt in hoger beroep te gaan. Landgraaf vindt dat Jantowski’s verzekering moet betalen, maar die weigert dat.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?

Dat regelen we voor je. Klik hier

Tijdelijke actie: meld je nu aan en ontvang vier weken lang de digitale krant gratis!

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Mogelijk asbest vrijgekomen na brand in Landgraaf
Verhuizing filmhuis Lumière gaat langer duren
Blussen brand Kerkrade gaat hele dag duren
Ziekenhuis Heerlen sluit operatiekamers vanwege brand
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen