Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruud Burlet zag liever schoon schip bij JFvD

Geplaatst opdinsdag 24 november 2020 - 17:25

Gedeputeerde Ruud Burlet van Forum voor Democratie (FvD) had liever gezien dat Thierry Baudet de commotie rond de jongerentak van de partij had opgelost, in plaats van zich terug te trekken als aanvoerder van Forum voor Democratie.

"Dat zou beter geweest zijn, maar hij heeft daar een hele principiële keuze in gemaakt en dat moet je ook respecteren", zegt Burlet dinsdag.

Video: L1

Twitter
Baudet, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, verklaarde maandagavond via Twitter dat hij opstapt als voorman bij FvD. Hij gaat na aanhoudende kritiek over groepsapps binnen de jongerenclub JFvD waarin homofobe en antisemitische berichten verschenen. Baudet blijft tot de verkiezingen van maart 2021 in de Tweede Kamer zitten namens de partij die hijzelf heeft opgericht.

Politiek arbeidsongeschikt
Dat geldt niet voor de nummer 2 van de partij, strafpleiter Theo Hiddema. Die kondigde dinsdag per brief zijn onmiddellijke vertrek uit de Tweede Kamer in. Hiddema, die onder meer kantoor houdt in Maastricht, gaf in de brief aan dat hij zichzelf 'politiek arbeidsongeschikt' had verklaard.

Lees ook: Theo Hiddema vertrekt per direct uit de Tweede Kamer

Lijstduwer
Baudet stopt ook als partijvoorzitter. Wel wil hij als lijstduwer op de FvD-lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staan. Of hij die plek ook daadwerkelijk toebedeeld krijgt, is nog niet bekend. Wel valt te verwachten dat Baudet, gezien zijn populariteit, in dat geval met voorkeursstemmen alsnog in de Tweede Kamer wordt verkozen.

Goede mensen
Burlet is er niet bang voor dat de partij instort, nu Baudet heeft aangekondigd niet als lijsttrekker de Tweede Kamerverkiezingen in te gaan. “Ik denk dat onderschat wordt hoeveel goede mensen er bij Forum zitten”, zegt de gedeputeerde.

Opvolger
Wie de opvolger van Baudet wordt, is nog niet bekend. Joost Eerdmans, voorman van Leefbaar Rotterdam en daarvoor Kamerlid namens de LPF - de politieke partij van de vermoorde Pim Fortuyn -zou naar verluid wel lijsttrekker namens FvD willen worden. Eerdmans staat momenteel op plek 4 op de FvD-lijst.

Kamerzetel
Wie de Kamerzetel van de direct vertrokken Theo Hiddema gaat innemen, is nog niet bekend. De nummer 3 op de vorige FvD-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer is Susan Teunissen. Zij is geen lid meer van FvD, maar heeft wél nog recht op de zetel. In het Nederlandse kiesstelsel gaan zetels namelijk niet naar een partij, maar naar een persoon. Teunissen, die deel uitmaakt van de Groep Otten, heeft via Twitter aangekondigd geen aanspraak te maken op de Kamerzetel.

Henk Otten
De nummer 4 op de vorige FvD-lijst is Henk Otten. Die was lid van FvD, maar heeft zich afgescheiden en zit namens de Groep Otten in de Eerste Kamer. Op de vraag of hij aanspraak gaat maken op de beschikbare Kamerzetel heeft hij nog geen antwoord gegeven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten
Advertentie
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen
Rousseau geeft Kerstchocolade weg aan bedrijven en verenigingen

Meest gelezen