Overslaan en naar de inhoud gaan

Rutte: Waarschijnlijk medio augustus weer grote evenementen

Geplaatst opwoensdag 24 juni 2020 - 19:18

Zoals verwacht heeft het kabinet woensdag verdere versoepelingen van de coronaregels bekendgemaakt. Zo hoeven jongeren tot 18 jaar vanaf 1 juli niet meer anderhalve meter afstand van elkaar te houden.

"We hebben voor nu de ergste bochten en loopings gehad", zei minister-president Mark Rutte op de persconferentie, doelend op de dalende coronacijfers. "Dat hebben we samen gedaan en samen bereikt", benadrukte de premier. "We moeten er nu voor zorgen dat er geen tweede golf komt."

Jongeren
Middelbare scholen kunnen weer 'gewoon' les gaan geven. Leerlingen hoeven onderling geen anderhalve meter afstand te houden. Die afstand is bij jongeren ook niet langer noodzakelijk op bijvoorbeeld sportvelden.

Grote evenementen
Grote evenementen zijn vanaf 1 juli weer mogelijk: dat wil zeggen, vanaf dat moment kunnen vergunningen worden aangevraagd. Dat betekent dat vanaf medio augustus hoogstwaarschijnlijk weer daadwerkelijk grotere evenementen kunnen plaatsvinden, omdat zo'n vergunningsprocedure doorgaans meerdere weken in beslag neemt.

Kermissen en braderieën
Zolang mensen onderling anderhalve meter afstand kunnen houden, geldt vanaf 1 juli geen maximumaantal bezoekers meer voor bijeenkomsten. Voorwaarde is wel dat deelnemers vooraf wordt gevraagd of ze coronaklachten hebben. Daarmee zijn evenementen als kermissen en braderieën per 1 juli weer mogelijk.

Voetbalstadions
In voetbalstadions zijn vanaf 1 september weer toeschouwers welkom, zolang ze onderling anderhalve meter afstand kunnen houden. Spreekkoren en zingen zijn verboden vanwege het risico op verspreiding van het virus.

Openbaar vervoer
Vanaf 1 juli mag het openbaar vervoer ook weer voor niet-noodzakelijke reizen worden gebruikt: alle plekken in het ov mogen dan weer gebruikt worden. Wel vraagt het kabinet aan mensen om de spits zoveel mogelijk te mijden, om zo overvolle bussen en treinen tegen te gaan. Mondkapjes blijven verplicht.

Horeca
In de horeca is anderhalve meter afstand niet meer verplicht wanneer er kuchschermen tussen tafeltjes worden geplaatst.

Sportscholen
Sportscholen kunnen weer open, wanneer er anderhalve meter afstand wordt gehouden. Discotheken en nachtclubs blijven voorlopig dicht.

Contactberoepen
Alle contactberoepen zijn vanaf 1 juli weer toegestaan. Dat betekent onder meer dat sekswerkers weer aan de slag mogen. Eerder mochten andere contactberoepen zoals kappers al weer aan het werk. Contactsporten mogen dan ook weer, zowel recreatief als in wedstrijdverband.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen