Overslaan en naar de inhoud gaan

Rutte: 'Sinterklaasfeest op creatieve manier invullen'

Geplaatst opdinsdag 17 november 2020 - 19:34

Het Sinterklaasfeest moet dit jaar gevierd worden binnen de gedeeltelijke lockdown. "Laten we Sinterklaas op een creatieve manier invullen."

Die boodschap droeg minister-president Mark Rutte dinsdagavond onder andere uit tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen.

Versoepelingen
De premier had ook goed nieuws: dierentuinen, pretparken, bibliotheken, musea, theaters en bioscopen mogen vanaf donderdag weer de deuren openen. Sauna's, zwembaden en seksclubs, die twee weken geleden ook de deuren moesten sluiten, mogen tevens weer open. Verder mogen straks niet twee maar weer drie bezoekers per dag over de vloer komen. Een wandeling maken kan voortaan ook weer met in totaal vier personen in plaats van twee.

Sinterklaas
Rutte adviseerde om de familiebijeenkomst met Sinterklaas te verdelen als de groep te groot wordt. "Sinterklaas heeft het goede voorbeeld gegeven met een coronaproof intocht. Laten we dat voorbeeld volgen en Sinterklaas op een creatieve manier invullen. Sinterklaas doet de inkopen dus alleen."

Feestdagen
Wie gehoopt had op duidelijkheid rondom de feestdagen, komt wel van een koude kermis thuis. Een besluit laat het kabinet vooral afhangen van hoe het de komende weken gaat. "We hopen en denken half december een eerste voorzichtige tussenstap te kunnen zetten met iets meer ruimte voor de dingen die we zo graag weer doen", vertelt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). "Dit jaar is de behoefte om samen te zijn extra groot. Het helpt enorm als de kersttafel net iets groter is."

Lees ook: Terugkijken: Persconferentie over versoepeling coronaregels

Thuisquarantaine
Verder verandert per 1 december de thuisquarantaineregel. Mensen die via de CoronaMelder app of het bron- en contactonderzoek erachter komen dat ze in contact met een besmet persoon zijn geweest, kunnen zich vanaf 1 december laten testen, ook als ze geen klachten hebben. "Testen zonder klachten doe je op dag vijf na het laatste contact. Blijf tot die tijd in thuisquarantaine", adviseert De Jonge. Mocht de test negatief zijn, dan beëindigt de thuisquarantaine. Nu geldt, ook zonder klachten, een thuisquarantaine van tien dagen.

Hou vol
Volgens De Jonge zijn de besmettingscijfers lager dan ze waren maar nog hoger dan ze zouden moeten zijn. "Hou vol, dat is de beste manier om mensen in zorg te helpen en elkaar, en onszelf een groot cadeau te geven met de feestdagen."

Gedeeltelijke lockdown
De voet ging twee weken geleden verder op de rem. Vooral de cultuursector kreeg een klap in het gezicht te verwerken. Verder bracht het kabinet het maximum aantal mensen dat op straat samenkomt terug van vier naar twee. Thuis mocht je ook nog maar twee personen ontvangen in plaats van drie.

Lees al het nieuws rondom corona in ons liveblog.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen