Overslaan en naar de inhoud gaan

Rutte roept op: geen handen meer schudden

Geplaatst opmaandag 9 maart 2020 - 19:45

Minister-president Mark Rutte heeft Nederlanders in een persconferentie maandagavond opgeroepen om geen handen meer te schudden.

Dat is een van de maatregelen die het kabinet Nederlanders adviseert om het coronavirus in te dammen. Rutte noemt het virus een serieus probleem.

Maatregelen Brabant
Andere aankondigde maatregelen zijn specifiek voor de provincie Noord-Brabant, waar de meeste coronapatiënten zijn gemeld. Daar gold al de maatregel om thuis te blijven bij milde gezondheidsklachten. Die maatregel geldt sowieso nog tot 16 maart. Daarnaast vraagt het kabinet aan Brabantse bedrijven om werknemers zo veel mogelijk thuis te laten werken waar dat kan of te kijken naar gespreide werktijden.

Rutte had moeite om zijn eigen advies op te volgen. Op het einde van de persconferentie gaf hij RIVM-directeur Van Dissel uit automatisme een hand, waarna hij zichzelf verbeterde. "Dat mag niet meer, sorry!", aldus Rutte.

Lees ook: 24 coronagevallen: nieuwe besmettingen in Noord-Limburg

Milde klachten
Jaap van Dissel van het RIVM legt uit met welke gezondheidsklachten Brabanders thuis moeten blijven. "Het moet altijd aan de luchtwegen geassocieerd zijn. Ga dan thuis uitzieken, zoals je dat ook met griep doet. Ga niet direct naar de dokter. Als dat erger wordt kan het wel een reden zijn om de huisarts te contacteren."

Lees ook: Coronapatiënt: 'Van een drukke agenda naar helemaal niets'

Waarom Brabant?
De ingrijpendste maatregelen zijn dus voor Noord-Brabant. "Buiten Brabant kunnen we alle gevallen terugleiden tot Noord-Italië of binnen het gezin", zegt Van Dissel. "In Brabant hebben we sinds eind vorige week gezien dat we onzekerheid krijgen over een aantal van die gevallen, daar weten we onzeker hoe die infectieketen is. Dat maakt die maatregelen relevant."

Bekijk de persconferentie:

Volgens deskundigen hoeven grote evenementen niet afgelast te worden, zegt Rutte. Ook grote stations kunnen gewoon openblijven. Limburg telt momenteel 24 mensen met corona.

Lees hier meer over het corona-virus

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen