Overslaan en naar de inhoud gaan

Rutte: 'Grote versoepelingen pas in de zomer'

Geplaatst opmaandag 8 maart 2021 - 19:57

De avondklok blijft tot en met 30 maart van kracht en ook horeca, hogescholen en universiteiten blijven gesloten tot die datum.

Dat is de uitkomst van de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte op 8 maart rondom de coronamaatregelen.

Stabiele hoge cijfers
Het kabinet houdt nog een slag om de arm en verwijst naar de zomer als moment dat grote versoepelingen doorgevoerd kunnen worden. "De besmettingscijfers zijn al een aantal weken op een stabiel niveau, helaas nog steeds te hoog", zo zei Rutte.

Winkelen
Het winkelen op afspraak bij grotere winkels wordt wel enigszins verruimd vanaf 16 maart: mochten er voorheen maximaal twee klanten per verdieping toegelaten worden, is dat nu één klant per 25 vierkante meter met een maximum van 50 mensen per winkel.

Voor kleine winkels met een oppervlakte van 50 vierkante meter verandert niks en blijft een maximum van twee klanten gelden.

Verpleeghuizen
Ook de maatregelen in verpleeghuizen worden voorzichtig versoepeld. "Als genoeg mensen in een verpleeghuis gevaccineerd zijn, mogen de bewoners twee bezoekers per dag ontvangen", kondigde coronaminister Hugo de Jonge aan in de coronapersconferentie. Het versoepelen van die regeling is de "eerste stap" die in de verpleeghuizen genomen wordt. Over verdere versoepelingen wordt nog gesproken.

Uitzondering tijdens verkiezingen
Gedurende de Tweede Kamerverkiezingen gelden er uitzonderingen op de avondklok. "Wie pas tegen 21:00 uur 's avonds kan stemmen of wil kijken bij het tellen, kan ongehinderd naar huis. De mededeling dat iemand van een stembureau komt, volstaat die dagen voor de handhaving."

Stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen kan op 15, 16 en 17 maart.

Horeca en reizen
Horecazaken kunnen voorlopig nog niet rekenen op versoepelingen. Wel sprak demissionair minister Hugo de Jonge over ruimte voor het heropenen van de terrassen, mogelijk op 31 maart. Verder wordt het negatieve reisadvies voor reizen naar het buitenland verlengd tot 15 april. Op 23 maart, bij de volgende persconferentie, komt een advies voor de meivakantie. Ook wil het kabinet dan perspectief geven voor de zomervakantie.

Lees ook: Persconferentie kabinet over coronamaatregelen

Scholen
Voor hbo's en universiteiten verwees het kabinet ook naar de stip op de horizon van 30 maart. Studenten zouden dan één dag in de week, nadat ze op voorhand een sneltest laten doen, weer onderwijs op locatie kunnen volgen.

Eén prik na besmetting
Mensen die zes maanden geleden of korter het coronavirus hebben gehad, hoeven mogelijk maar één prik met een vaccin tegen het virus te krijgen. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat mensen die al besmet zijn geweest met het virus, een bepaalde mate van immuniteit hebben. Het kabinet gaat kijken hoe het dit advies gaat uitwerken.

Sporten
Het kabinet versoepelt ook de mogelijkheden voor volwassenen om buiten te sporten. Vier in plaats van twee volwassenen mogen vanaf zestien maart in groepsverband buiten sporten. Personen tot 27 jaar mochten al in groepsverband buiten sporten.

Zwemles
Eerder werd al bekend dat het vanaf 15 maart weer mogelijk is om kinderen zwemles te laten volgen in de binnenzwembaden. De gedachte hierachter is: als er te grote achterstanden ontstaan, neemt het verdrinkingsgevaar in de zomer toe.

Test-app
Minister Hugo de Jonge sprak ook over het belang van de corona-toegangsapp waar aan gewerkt wordt. Die app wordt vanaf komend weekend ingezet bij de testevenementen op het Lowlands-terrein in Biddinghuizen. Bezoekers kunnen met behulp van die app bij de ingang laten zien dat ze recent negatief getest of gevaccineerd zijn. De Jonge benadrukte dat niemand zich verplicht moet voelen om zich te laten vaccineren.

Eerst besmettingscijfers omlaag
Het kabinet noemde de datum van 30 maart als duidelijk ijkpunt. "Versoepelingen zijn alleen mogelijk als het aantal besmettingen ook verder afneemt." Grote versoepelingen zouden in de zomer doorgevoerd kunnen worden: "Als het allemaal meezit, hebben we in de zomer van het grootste deel van de maatregelen afscheid genomen", aldus De Jonge.

Afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemiddeld 4507 besmettingen per dag. "Dat aantal moet eerst omlaag."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen