Overslaan en naar de inhoud gaan

'Rust is terug na wegsturen minderjarige azc-bewoners Echt'

Geplaatst opdonderdag 4 maart 2021 - 16:55

Sinds een groep minderjarige asielzoekers uit het azc in Echt is weggestuurd, is de rust in die plaats volgens burgemeester Jos Hessels teruggekeerd.

Zo’n 30 jongeren veroorzaakten vorig jaar geregeld overlast, maar de gemeente krijgt tegenwoordig geen meldingen meer. "Gelukkig is de rust rond ons azc in Pey sinds de nieuwe invulling per 1 januari jongstleden teruggekeerd. Het is nu zaak dit zo te houden", tweette Hessels na overleg met de top van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Overgeplaatst
De groep jonge asielzoekers werd in december vorig jaar door het COA overgeplaatst. Dat gebeurde na een ultimatum dat de gemeente aan het COA stelde: doe iets aan de overlast, of we zeggen de overeenkomst op.

Lees ook: Burgemeester blij met optreden tegen overlast asielzoekers

Nul klachten na overplaatsing
Er is sinds de jaarwisseling geen enkele klacht meer binnengekomen over overlast door azc-bewoners, laat de burgemeester weten aan De Limburger. Toen de jonge vluchtelingen nog in het Echter azc verbleven, kwamen er volgens Hessels per week gemiddeld zo’n zeven meldingen binnen van onder andere intimidatie en winkeldiefstal.

Dit jaar wordt gekeken wat er gaat gebeuren met de vrijgekomen gebouwen op het terrein van het azc Echt. Daar komen in ieder geval geen asielzoekers meer in, zegt Hessels tegen de krant.

'Ze weten dat ze niet kunnen blijven'
Burgemeester Hessels zei eerder al dat deze groep de benaming ‘asielzoekers’ niet waard is. "Deze jongeren weten op voorhand al dat ze niet in Nederland kunnen blijven. Ze komen louter en alleen om gebruik te maken van onze voorzieningen. Door ze over te plaatsen, wordt hun komst wellicht ontmoedigd en kunnen we hulp blijven bieden aan vluchtelingen die dit ook echt nodig hebben, want die zijn uiteraard al jaren welkom in het azc in Echt.”

Volwassen overlastgevende asielzoekers worden normaliter overgeplaatst naar het HTL in Hoogeveen, in Drenthe. Waar deze minderjarige groep naar toe is gegaan, is niet bekend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen