Overslaan en naar de inhoud gaan

Russische boycot funest voor Limburgse fruittelers

Geplaatst opdonderdag 28 juli 2016 - 16:58

Zeker twintig procent van de Limburgse fruittelers dreigt over de kop te gaan door de Russische boycot.

Dat stelt Frank Hoeymakers, vicevoorzitter van de Vakgroep Fruitteelt van de LLTB: de Limburgse Land en Tuinbouw Bond.

Rek is eruit
I
n 2014 werd een groente- en fruitboycot met Rusland ingesteld. In de afgelopen jaren kon de pijn hier en daar worden opgevangen, maar de rek is eruit, zegt Hoeymakers. De sancties werden ingesteld na het neerschieten van het toestel van MH17 boven Oekraïne en de Russische bemoeienissen in dat land.

Om de pijn voor de Limburgse fruittelers wat te verzachten zou er veel meer Nederlands fruit moeten worden gekocht. Volgens Hoeymakers zijn Nederlanders niet chauvinistische genoeg. "Ze kopen toch het buitenlandse fruit dat in de schappen van de supermarkt ligt", aldus de Limburgse teler.

Vernietigen
Vanuit de Europese Unie zijn sinds de boycot verschillende steunmaatregelen aangeboden, zoals het vergoeden van het vernietigen van een deel van de oogst om overschot tegen te gaan. Daar is door Nederlandse telers nauwelijks gebruik van gemaakt, omdat de vergoeding niet toereikend zou zijn.

De overheid denkt na over een mogelijkheid om groente en fruit bij kinderen op school te promoten. Hoeymakers pleit ervoor om snel met alternatieven te komen, zodat erger wordt vorkomen.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Limburgse telers nog steeds waakzaam voor suzuki fruitvlieg
Eerst hagel, nu hitte en diefstal probleem bessentelers
Foto: Appelactie LLTB, donatie aan voedselbank (7 apr 2020)
Honderden kilo's kantoorfruit gedoneerd aan voedselbank
Spoedoverleg fruittelers over appels en peren
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen