Overslaan en naar de inhoud gaan

Russell en Pérez verdienen duels met Hamilton en Verstappen

Geplaatst opmaandag 7 december 2020 - 6:30

Max Verstappen zag zondag zijn eigen race verpest worden, maar ook Bottas door het ijs zakken en twee mannen opstaan die een zitje in een Mercedes of een Red Bull verdienen.

De GP van Sakhir stond bol van de helden én de anti-helden.

Bont gemaakt
In een race waarin Hamilton door een coronabesmetting ontbrak en Verstappen dankzij de inmiddels bestrafte Leclerc al na vier bochten klaar was, moest Valtteri Bottas het wel héél bont maken wilde hij niet met de overwinning aan de haal gaan. En dat was precies wat er gebeurde. In de met afstand beste auto van het veld, op het met afstand meest geschikte circuit voor die auto, overtuigde Bottas geen seconde. Vrijwel alles ging fout bij de Fin.

Lees ook: Anticlimax voor Verstappen: vroege uitvalbeurt in GP Sakhir

De start van Bottas was slecht, waardoor Mercedes-debutant Russell al heel snel langszij kwam. De Brit maakte wel eerder zijn pitstop, waardoor Bottas met enkele snelle rondjes het verschil zou kunnen maken, maar in plaats daarvan verloor Bottas liefst vier seconden ten opzichte van zijn tijdelijke teamgenoot, en kwam hij na de pitstops nog verder achter Russell terug de baan op.

Geluk bij een ongeluk
Bij de tweede ronde pitstops werd gestunteld door de Mercedes-crew: Russell kreeg de verkeerde banden, de stop van Bottas duurde véél te lang én hij reed op dezelfde banden terug de baan op, en Russell moest daarna nóg eens de pits in om wél de juiste banden op te halen. Dat was weer een gelukje voor Bottas, die 'gratis' vóór Russell kwam te rijden. Het dubbeltje leek door een geluk bij een ongeluk toch nog zijn kant op te vallen, zij het dat hij vanaf P4 nog naar de kop zou moeten rijden.

Dodelijk
Wat echter volgde, was voor Bottas een dodelijk moment; op een plek waar het niet kon, werd hij buitenom ingehaald door Russell. De verbouwereerde Fin verloor direct nog enkele plekken en reed binnen een mum van tijd op plek negen; de versleten banden en het tijdverlies bij de pitstop hielpen natuurlijk niet mee, maar in een race zonder Hamilton en Verstappen op een 'Mercedes-circuit' op die plek rijden, dat kan eigenlijk niet. Zeker wanneer de tweede plek in het WK nog veiliggesteld moet worden; die beslissing valt nu pas in de slotrace. Verstappen moet wat dat betreft bloed ruiken.

Indrukwekkende Russell
Het falen van Bottas stond in schril contrast met het indrukwekkend optreden van Russell: die reed zó soeverein rond, dat de verleiding groot was om te denken dat het tóch gewoon Hamilton was die in de bolide zat. Een goede start, geen fouten gemaakt en de rug gerecht op de momenten dat het tegen zat. Die momenten waren er immers genoeg; door een safety car-situatie verdampte Russells voorsprong op zijn 'achtervolgers', hij werd gedupeerd door de foute bandenwissel - en dus dubbele pitstop - waarmee Mercedes hem opzadelde, en een leeglopende band kostte hem de racezege.

Lees ook: Primeur Pérez, nog zicht Verstappen op plek twee in WK

Maar de man die pas twee trainingsdagen achter het stuur van de machtige Mercedes had gezeten, stak Bottas dus de loef af met die inhaalactie buitenom. De inhaalactie was al knap, maar Russell gaf nog een veel belangrijker signaal af. Het was immers verleidelijk om, in de hoop op een stoeltje bij Mercedes in 2022, zondag niet het risico te nemen met twee Mercedessen in de grindbak te belanden. Dat risico aanvaardde Russell wel, om vervolgens een perfecte move uit te voeren.

2022
Het doet de vraag rijzen waarom de door Mercedes opgeleide Russell volgend jaar nog in een Williams rijdt. En de vervolgvraag is niet óf we Russell nog eens in een Mercedes gaan terugzien, maar in wiens plaats. De enige zekerheid die Bottas heeft, is de contractverlenging voor 2021 die hij eerder dit jaar ondertekende. 2022 is een ander verhaal. We weten nog niet waar Verstappen dan rijdt, maar reken erop dat Russell dan op het circuit één van zijn concurrenten is.

Pérez-primeur
Verstappen weet ook nog niet wie volgend seizoen zijn teamgenoot is bij Red Bull. Wel lijkt de exit van Alex Albon weer een dag dichterbij gekomen. Waar Verstappens huidige teamgenoot wederom teleurstelde met een schamele zesde plaats, was het één van de andere kanshebbers die zichzelf letterlijk en figuurlijk een podium - en meer dan dat - gaf. Sergio Pérez won immers in Sakhir voor het eerst in zijn F1-carrière een race, nadat hij twee races geleden al tweede werd in Turkije en vorige week door technische problemen een derde plek door zijn neus geboord zag worden.

Teruglezen: Max Verstappen valt uit in Grand Prix van Sakhir

Kiezen
De Mexicaan had op geen beter moment kunnen pieken dan het huidige; hij maakt een gecontroleerde indruk én - het allerbelangrijkste - hij presteert. De vierde plek in het WK kan hem bijna niet meer ontgaan. Verstappen brak al een lans voor Nico Hülkenberg als teamgenoot komend seizoen, maar wie kan om deze Pérez heen? Het is haast niet voor te stellen dat de Mexicaan in 2021 niet in de F1 zou rijden, en toch is dat het scenario wanneer Red Bull voor een andere coureur kiest.

En zo is de conclusie na de voorlaatste race van het seizoen dat in een jaargang waarin Mercedes overduidelijk domineert, dat niets zeker is in de vreemde wereld van de Formule 1. Een fijne wetenschap voor Verstappen, die nog één kans krijgt om, voor zover dat binnen zijn macht ligt, toch nog een toefje glans aan 2020 te geven.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen