Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruimere terrassen: een blijvertje of niet?

Geplaatst opzondag 2 augustus 2020 - 18:22

Horeca-ondernemers zijn er blij mee en de gasten ook, de extra ruime terrassen om wat verloren omzet door de eerdere Corona-sluiting goed te maken. Maar dat betekent niet dat die grotere terrassen ook volgend seizoen weer terugkeren.

In Venlo en Heerlen wordt bijvoorbeeld nog bekeken hoe lang de grotere terrassen mogen blijven staan.

Verhoogd terras
Wel komt er binnenkort al een einde aan het dubbeldeks terras dat een Venloos café had opgebouwd. Reden daarvoor is dat tegenover dat terras binnenkort appartementen worden opgeleverd, pal voor de verhoging.

Welwillend met termijn
En in Maastricht is het begrip van omwonenden bijvoorbeeld niet onbeperkt. "Wij hebben alle begrip dat de horeca-ondernemers geholpen moeten worden nadat ze dicht zijn geweest vanwege corona", zegt Wouter Mulder van de bewonersorganisatie in het Maastrichtse Jekerkwartier. "Dus wij hebben ook ingestemd met ruimere terrassen. En we zijn ook niet onwelwillend als die situatie wordt verlengd tot en met de herfst. Maar zodra gevraagd wordt of dit ieder jaar kan, gaan we ervoor liggen. Dat willen we niet."

Begrip
Horeca-ondernemer John Paulus in Maastricht snapt de reactie. "Wij kunnen als ondernemers niet zomaar extra ruimte claimen, dat moet passen. een verlenging tot november zou wel heel fijn zijn. Of we het volgend jaar weer mogen doen of zelf zouden willen, moet nog blijken."

Zorgen
Want Paulus maakt een kanttekening. "Er gaan wilde verhalen dat ondernemers hun corona-verlies met het ruimere terras helemaal goed maken, maar dat is echt onzin. Dankzij het goede weer hebben we zeker topdagen gehad en ook dankzij de grotere groep Nederlanders die in eigen land vakantie viert. Maar over een paar weken valt dat allemaal weg, daar maken ondernemers zich echt zorgen over."

Koppels
Daarnaast is het zo dat de ruimere terrassen niet betekent dat er ook meer stoelen staan. "Nee, wij hebben alleen meer ruimte gekregen om met hetzelfde aantal stoelen anderhalve meter afstand te kunnen garanderen. Er zit wel een voordeeltje in: je hebt nu meer tafeltjes met minder stoelen, dus koppels vinden sneller een plaats."

Hoop in Thorn
In Thorn is Pierre Hendrikx van de Pannenkoekenbakker een stuk duidelijker over zijn wens. "Het is geweldig ons ruimere terras. Voor de gasten, voor het personeel, iedereen heeft meer ruimte." In het Witte Stadje hebben ze de centrale Hoogstraat afgesloten voor verkeer om de terrassen de ruimte te geven. "Omwonenden reageren ook heel positief", zegt Hendrikx. "Het is veel rustiger en verkeer dat je hier toch niet wilt hebben, blijft nu weg. Dus ik heb hoop dat we er met de bewoners uitkomen en volgende jaar weer grotere terrassen mogen neerzetten."

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen