Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim twee miljoen extra voor Limburgse cultuursector

Geplaatst opdinsdag 28 juli 2020 - 19:53

Twaalf Limburgse theaters, gezelschappen, poppodia en festivals krijgen in totaal ruim 2,2 miljoen euro van het Rijk als compensatie voor gederfde inkomsten vanwege de coronacrisis.

Het geld is verdeeld door het Fonds Podiumkunsten en maakt deel uit van de 300 miljoen euro die de regering heeft uitgetrokken voor de cultuursector om de gevolgen van de coronapandemie op te vangen.

Theaters
Iets meer dan de helft van de 2,2 miljoen gaat naar drie Limburgse theaters. Daarvan krijgt Parkstad Limburg Theaters, met zalen in Heerlen en Kerkrade, het hoogste bedrag, namelijk 581.000 euro. Het Theater aan het Vrijthof in Maastricht kan rekenen op ruim 397.000 euro en de Maaspoort in Venlo op 180.000 euro.

Festivals
Het Heerlense theaterfestival Cultura Nova krijgt met 395.500 euro ook een fors bedrag. Kunstenfestival Musica Sacra in Maastricht is goed voor 52.500 euro.

Poppodia
Limburgse poppodia kunnen ook rekenen op financiële steun. De Muziekgieterij in Maastricht ontvangt 140.019 euro, Grenswerk in Venlo krijgt 129.827 euro en De Bosuil in Weert krijgt 60.000 euro.

Cultuurbedrijf De Domijnen in Sittard ontvangt exact een ton en de ECI Cultuurfabriek in Roermond is goed voor 21.603 euro.

Gezelschappen
Naar Dansgezelschap Sally uit Maastricht gaat 79.500 euro en naar Theatergezelschap Hoge Fronten, ook uit Maastricht, gaat een bedrag van 75.300 euro.

Verdubbelen
De Limburgse gemeenten waarin de twaalf culturele instellingen gevestigd zijn, verdubbelen de bijdrage van het Rijk. Dat was ook een voorwaarde om voor de rijksbijdrage in aanmerking te komen.

Overlevingsgeld
Half mei besloten de provincie en de acht grote en middelgrote Limburgse gemeenten om 4 miljoen euro 'overlevingsgeld' uit te trekken voor Limburgse culturele instellingen. Daarvan komt 2,3 miljoen van de gemeenten en 1,7 miljoen van de provincie.

Lees ook: Vier miljoen 'overlevingsgeld' voor cultuur

Provinciale geld
Het provinciale geld is bedoeld voor die instellingen die tot nu toe niet in aanmerking komen voor ondersteuning van het Rijk. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het Munttheater in Weert en de schouwburg in Venray.

Puzzel
CDA-gedeputeerde Ger Koopmans zegt in een reactie dat het een hele puzzel is. "Alle hulp telt maar of het genoeg is om te overleven, weten we niet. Maar dat geldt voor meerdere sectoren", aldus Koopmans. "Het geld komt ook in flarden." Dat de Limburgse theaters in zwaar weer zitten, bleek in april, toen zij bij de provincie de noodklok luidden.

Lees ook: Oproep Limburgse theaters aan provincie: 'Schade is enorm'

In april gaf Koopmans aan gemengde gevoelens te hebben bij het steunpaket van 300 miljoen euro voor de culturele sector. Hij vond toen de 30 miljoen die is gereserveerd voor cruciale regionale cultuurinstellingen in alle provincies samen erg mager.

Lees ook: Gedeputeerde: gemengde gevoelens over steun cultuursector

Fonds
Het Fonds Podiumkunsten verdeelt over twee weken nog eens 3,25 miljoen euro voor podia en theaters die nu buiten de boot zijn gevallen. En daar kunnen ook het Munttheater en de Venrayse schouwburg bij zitten, zo zegt de gedeputeerde.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen