Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim honderd Océ-medewerkers gestrand door 'gele hesjes'

Geplaatst opzaterdag 8 december 2018 - 9:02

Een bedrijfsuitje van het Venlose bedrijf Océ is uitgemond in een sof. Ongeveer 110 medewerkers waren met de bus op weg naar Londen, maar werden in Frankrijk gestuit door de gele hesjes-beweging.

Vooral in Frankrijk zijn deze 'gele hesjes' erg actief. Ze demonstreren overal in het land, voornamelijk om te protesteren tegen het beleid van president Emmanuel Macron.

Gijzeling in Gijvelde
De Océ-medewerkers waren nietsvermoedend op weg naar Londen. Ze zouden met twee bussen vanuit Nederland naar het Franse Calais rijden, om daar de oversteek te maken naar Engeland. Het ging echter mis toen ze net de grens tussen België en Frankrijk gepasseerd waren, in Gijvelde. Demonstranten sprongen over de vangrail en bezetten de snelweg.

Kilometerslange file
Daardoor konden de Venlose bussen en de andere weggebruikers geen kant op. Draaien was geen optie, vanwege de drukte op de weg. En doorrijden kon ook niet, vertelt Océ-medewerker René van de Meer. "Ze hadden de weg geblokkeerd met autobanden en pallets, die ze in brand hadden gestoken. De file was kilometers lang."

Goed gesprek
Van de Meer, die in de nacht van vrijdag op zaterdag zo'n vijf uur in die file stond met zijn collega's, is zelfs in gesprek gegaan met de demonstranten. "Ik heb me netjes voorgesteld en heb verteld dat wij toeristen waren, dat we wilden shoppen in Londen voor de kerst. Die vrouw die ik sprak was best netjes. Ze zei dat ze niet anders konden, dat ze geen vertrouwen meer hebben in het beleid van Macron."

Geen Londen
Na vijf uur wachten én na tussenkomst van de politie en brandweer konden de bussen eindelijk doorrijden. Het tripje naar Londen ging echter niet door. "Te veel vertraging", legt Van de Meer uit. "Het was de vraag of we nog op de boot naar Engeland konden en we waren al zoveel tijd verloren. Dus we gaan terug naar Venlo. Ach ja... ik snap die mensen wel, die gele hesjes. Echt waar. Maar ons uitje is het water gevallen."

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen