Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim honderd Océ-medewerkers gestrand door 'gele hesjes'

Geplaatst opzaterdag 8 december 2018 - 9:02

Een bedrijfsuitje van het Venlose bedrijf Océ is uitgemond in een sof. Ongeveer 110 medewerkers waren met de bus op weg naar Londen, maar werden in Frankrijk gestuit door de gele hesjes-beweging.

Vooral in Frankrijk zijn deze 'gele hesjes' erg actief. Ze demonstreren overal in het land, voornamelijk om te protesteren tegen het beleid van president Emmanuel Macron.

Gijzeling in Gijvelde
De Océ-medewerkers waren nietsvermoedend op weg naar Londen. Ze zouden met twee bussen vanuit Nederland naar het Franse Calais rijden, om daar de oversteek te maken naar Engeland. Het ging echter mis toen ze net de grens tussen België en Frankrijk gepasseerd waren, in Gijvelde. Demonstranten sprongen over de vangrail en bezetten de snelweg.

Kilometerslange file
Daardoor konden de Venlose bussen en de andere weggebruikers geen kant op. Draaien was geen optie, vanwege de drukte op de weg. En doorrijden kon ook niet, vertelt Océ-medewerker René van de Meer. "Ze hadden de weg geblokkeerd met autobanden en pallets, die ze in brand hadden gestoken. De file was kilometers lang."

Goed gesprek
Van de Meer, die in de nacht van vrijdag op zaterdag zo'n vijf uur in die file stond met zijn collega's, is zelfs in gesprek gegaan met de demonstranten. "Ik heb me netjes voorgesteld en heb verteld dat wij toeristen waren, dat we wilden shoppen in Londen voor de kerst. Die vrouw die ik sprak was best netjes. Ze zei dat ze niet anders konden, dat ze geen vertrouwen meer hebben in het beleid van Macron."

Geen Londen
Na vijf uur wachten én na tussenkomst van de politie en brandweer konden de bussen eindelijk doorrijden. Het tripje naar Londen ging echter niet door. "Te veel vertraging", legt Van de Meer uit. "Het was de vraag of we nog op de boot naar Engeland konden en we waren al zoveel tijd verloren. Dus we gaan terug naar Venlo. Ach ja... ik snap die mensen wel, die gele hesjes. Echt waar. Maar ons uitje is het water gevallen."

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen