Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim duizend leraren op de been voor manifestatie

Geplaatst opdonderdag 30 januari 2020 - 11:42

Meer dan 1500 leraren stonden donderdagmorgen vanwege de onderwijsstaking op de Markt in Maastricht voor een manifestatie.

Donderdag en vrijdag is de tweedaagse staking in het primair en voortgezet onderwijs.

Scholen dicht
Ruim 200 scholen in Limburg houden die dagen de deuren gesloten. Reden voor de leerkrachten om hun stem te laten horen. De leraren vinden dat er sprake is van een onderwijscrisis en eisen dat het kabinet honderden miljoenen euro's investeert in meer loon en vermindering van de werkdruk.

Lees ook: Weer onderwijsstaking: bijna 240 scholen in Limburg doen mee

Stem horen
Een van de actievoerders is Cas Wolters uit Sint Odiliënberg, bekend van Heel Holland Bakt. Hij is vierdejaarsstudent van de pabo. "Als ik nu niet mijn stem laat horen, moet ik straks gaan klagen als het zover is", verklaart hij zijn deelname.

Geen begeleiding
Zelf merkt Wolters als stagiair ook het lerarentekort. "Ik word alleen voor de klas gezet, want ze willen de kinderen ook niet naar huis sturen. Dan wordt gezegd: Cas, ga jij maar voor de klas staan." Hij vindt het geen ideale situatie. "Stagiaires hebben recht op begeleiding en die begeleiding missen ze dan."

Lees ook: Leerlingen zien drukte onderwijs: 'Leraar kan niet opletten'

Meer handen
De activisten stonden met spandoeken en borden op het plein. Daarop stonden teksten zoals 'Uw kind als gastarbeider naar Azië', of 'Leraar dat is toch een eerstelijns administratief hulpverlenende allrounder met hands-on-mentaliteit. Die les geeft'. Ook maken ze met eigen creaties duidelijk dat er 'meer handen in de klas' nodig zijn.

Onderwijsstaking staking manifestatie leraren Markt Maastricht  (30 jan 2020)
Foto: L1 (Riël Linssen)

Stille tocht
Tweede Kamerlid Lilian Ploumen sprak de stakende leraren nog toe. Na de manifestatie was er een stille tocht naar Plein 1992. Daar werden de eisen aangeboden aan D66-Statenlid Leon Vaessen en PvdA-gemeenteraadslid Maren Slangen.

Het is niet voor het eerst dat leraren het werk neerleggen. In november vorig jaar werd ook massaal gestaakt en toen bleven in totaal meer dan 4400 scholen dicht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen