Meer dan 1500 leraren stonden donderdagmorgen vanwege de onderwijsstaking op de Markt in Maastricht voor een manifestatie.
Donderdag en vrijdag is de tweedaagse staking in het primair en voortgezet onderwijs.
Scholen dicht
Ruim 200 scholen in Limburg houden die dagen de deuren gesloten. Reden voor de leerkrachten om hun stem te laten horen. De leraren vinden dat er sprake is van een onderwijscrisis en eisen dat het kabinet honderden miljoenen euro's investeert in meer loon en vermindering van de werkdruk.
Lees ook: Weer onderwijsstaking: bijna 240 scholen in Limburg doen mee
Stem horen
Een van de actievoerders is Cas Wolters uit Sint Odiliënberg, bekend van Heel Holland Bakt. Hij is vierdejaarsstudent van de pabo. "Als ik nu niet mijn stem laat horen, moet ik straks gaan klagen als het zover is", verklaart hij zijn deelname.
Geen begeleiding
Zelf merkt Wolters als stagiair ook het lerarentekort. "Ik word alleen voor de klas gezet, want ze willen de kinderen ook niet naar huis sturen. Dan wordt gezegd: Cas, ga jij maar voor de klas staan." Hij vindt het geen ideale situatie. "Stagiaires hebben recht op begeleiding en die begeleiding missen ze dan."
Lees ook: Leerlingen zien drukte onderwijs: 'Leraar kan niet opletten'
Meer handen
De activisten stonden met spandoeken en borden op het plein. Daarop stonden teksten zoals 'Uw kind als gastarbeider naar Azië', of 'Leraar dat is toch een eerstelijns administratief hulpverlenende allrounder met hands-on-mentaliteit. Die les geeft'. Ook maken ze met eigen creaties duidelijk dat er 'meer handen in de klas' nodig zijn.

Stille tocht
Tweede Kamerlid Lilian Ploumen sprak de stakende leraren nog toe. Na de manifestatie was er een stille tocht naar Plein 1992. Daar werden de eisen aangeboden aan D66-Statenlid Leon Vaessen en PvdA-gemeenteraadslid Maren Slangen.
Het is niet voor het eerst dat leraren het werk neerleggen. In november vorig jaar werd ook massaal gestaakt en toen bleven in totaal meer dan 4400 scholen dicht.