Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim duizend leraren op de been voor manifestatie

Geplaatst opdonderdag 30 januari 2020 - 11:42

Meer dan 1500 leraren stonden donderdagmorgen vanwege de onderwijsstaking op de Markt in Maastricht voor een manifestatie.

Donderdag en vrijdag is de tweedaagse staking in het primair en voortgezet onderwijs.

Scholen dicht
Ruim 200 scholen in Limburg houden die dagen de deuren gesloten. Reden voor de leerkrachten om hun stem te laten horen. De leraren vinden dat er sprake is van een onderwijscrisis en eisen dat het kabinet honderden miljoenen euro's investeert in meer loon en vermindering van de werkdruk.

Lees ook: Weer onderwijsstaking: bijna 240 scholen in Limburg doen mee

Stem horen
Een van de actievoerders is Cas Wolters uit Sint Odiliënberg, bekend van Heel Holland Bakt. Hij is vierdejaarsstudent van de pabo. "Als ik nu niet mijn stem laat horen, moet ik straks gaan klagen als het zover is", verklaart hij zijn deelname.

Geen begeleiding
Zelf merkt Wolters als stagiair ook het lerarentekort. "Ik word alleen voor de klas gezet, want ze willen de kinderen ook niet naar huis sturen. Dan wordt gezegd: Cas, ga jij maar voor de klas staan." Hij vindt het geen ideale situatie. "Stagiaires hebben recht op begeleiding en die begeleiding missen ze dan."

Lees ook: Leerlingen zien drukte onderwijs: 'Leraar kan niet opletten'

Meer handen
De activisten stonden met spandoeken en borden op het plein. Daarop stonden teksten zoals 'Uw kind als gastarbeider naar Azië', of 'Leraar dat is toch een eerstelijns administratief hulpverlenende allrounder met hands-on-mentaliteit. Die les geeft'. Ook maken ze met eigen creaties duidelijk dat er 'meer handen in de klas' nodig zijn.

Onderwijsstaking staking manifestatie leraren Markt Maastricht  (30 jan 2020)
Foto: L1 (Riël Linssen)

Stille tocht
Tweede Kamerlid Lilian Ploumen sprak de stakende leraren nog toe. Na de manifestatie was er een stille tocht naar Plein 1992. Daar werden de eisen aangeboden aan D66-Statenlid Leon Vaessen en PvdA-gemeenteraadslid Maren Slangen.

Het is niet voor het eerst dat leraren het werk neerleggen. In november vorig jaar werd ook massaal gestaakt en toen bleven in totaal meer dan 4400 scholen dicht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen