Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 700 adviezen bijgesteld na eindtoets basisschool

Geplaatst opdinsdag 18 april 2017 - 11:19

Het leerkrachtadvies is bij 7,0 procent van de Limburgse basisschoolleerlingen in het afgelopen schooljaar naar boven toe bijgesteld op basis van de toetsscore. Dat zijn 749 leerlingen.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Eindtoets
Vanaf deze week beginnen landelijk bijna 180.000 leerlingen van de hoogste groep in het reguliere en het speciaal basisonderwijs aan hun eindtoets. Deze toets kan ertoe leiden dat het advies over het vervolgonderwijs dat de leerkracht eerder al over een pupil uitbracht, naar boven wordt bijgesteld. Een advies wordt niet naar beneden bijgesteld als een leerling slecht presteert met zijn eindtoets.

Bijstellen
Afgelopen schooljaar kwamen in Limburg zo'n 3.900 leerlingen na de uitslag van de eindtoets in aanmerking voor een bijstelling: bij 749 leerlingen is dat ook daadwerkelijk gebeurd.

Limburg
Van de Limburgse gemeenten werd in Bergen het vaakst een middelbare schooladvies naar boven toe bijgesteld: 16,4 procent. Ook in Vaals (16,1 procent) en Leudal (14,7 procent) ligt dit percentage hoog. In Voerendaal en Beesel bleven de adviezen van de juf of meester juist allemaal overeind.

Bekijk hier het aantal herzieningen in jouw gemeente.

Verplichting
Hoewel de eindtoets dus geen directe rol meer speelt bij een advies voor het voortgezet onderwijs, is die wel verplicht in het reguliere basisonderwijs. Voor leerlingen in het speciaal onderwijs geldt dat niet.

Scholen mogen zelf kiezen welke eindtoets ze laten maken. Naast de Centrale Eindtoets (CET) die de overheid beschikbaar stelt, zijn ook de toetsen IEP en ROUTE8, Dia-eindtoets, de CESANeindtoets en de AMN-eindtoets toegestaan. De toetsen worden afgenomen tot 15 mei.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Alleen Zeeland heeft hogere eindcijfers basisschool
ANP-371917830
Geen eindtoets basisschoolleerlingen
'Scholen kunnen kinderen makkelijk meer laten bewegen'
Basisscholen in Limburg 'trekken aan de bel'
Overzicht
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie

Meest gelezen