Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ruim 7 miljoen verscheept via bedrijf broer Jos van Rey'

Geplaatst opzaterdag 29 augustus 2015 - 8:28

Via het vleesbedrijf van Roermondenaar Hennie van Rey zou meer dan zeven miljoen euro naar Aruba zijn gesmokkeld.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van stukken uit het strafrechtelijke onderzoeksdossier.

Kippenvlees
De 74-jarige broer van politicus Jos van Rey werd in juni op Aruba aangehouden. In een container van zijn bedrijf troffen opsporingsdiensten tussen het kippenvlees 2,8 miljoen aan cash aan. Bij doorzoekingen van woningen en bedrijfspanden op het eiland en in Nederland werd nog eens 1,1 miljoen in beslag genomen. Volgens De Telegraaf is de hoeveelheid geld die naar Aruba is verscheept, veel groter dan het Openbaar Ministerie (OM) tot nog toe bekend heeft gemaakt. Het zou om 7,3 miljoen euro gaan.

Opgepakt
Behalve Van Rey werden op Aruba nog twee mannen opgepakt, onder wie de 47-jarige uit Herten afkomstige Ramon H., die op het eiland een restaurant uitbaat. Van Rey is na zijn aanhouding overgebracht naar Nederland. Zowel hij als H. wordt ervan verdacht geld te hebben witgewassen. "Het geld werd door henzelf of anderen in ontvangst genomen, beheerd, gewisseld en ondergebracht op voor de buitenwereld verborgen plekken", maakte het OM bekend. "Het vermoeden bestaat dat het reguliere vleesverwerkingsbedrijf van Van R. is gebruikt om contant geld te verplaatsen van Nederland naar Aruba."

Vriendin
Naar nu blijkt, is een paar dagen later ook de vriendin van Hennie van Rey aangehouden. Net als Van Rey zit zij nog steeds vast, zo bevestigt haar advocaat Marijn Zuketto tegenover de Limburgse kranten. Hij wil niet inhoudelijk op de verdenkingen aan haar adres ingaan. Voor Zuketto komt het bedrag van 7,3 miljoen euro uit de lucht vallen.

Geen commentaar
Het Openbaar Ministerie en Van Rey’s raadsvrouwe Gitte Stevens onthouden zich van elk commentaar op het witwasonderzoek dat luistert naar de naam Fluor. Het OM heeft eerder nadrukkelijk gesteld dat er geen link is tussen de witwaszaak en het corruptieonderzoek naar voormalig Kamerlid en oud-wethouder Jos van Rey. De verdenkingen tegen Hennie van Rey vloeien voort uit een ander Antilliaans witwasonderzoek. Dat witwasonderzoek zou op zijn beurt voortkomen uit een drugsonderzoek in de Verenigde Staten.

Del Rey
Hennie van Rey is eigenaar van het vleesbedrijf Castimex, dat onder meer in Roermond is gevestigd. Op Aruba is hij eigenaar van het appartementencomplex Del Rey en een bouwbedrijf. Op 29 september start in Zwolle de rechtszaak tegen Hennie van Rey en zijn vriendin met een pro-formazitting. De zaken tegen de andere twee op Aruba aangehouden verdachten worden op de Antillen afgehandeld.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

justitie, witwassen, miljoenen, van rey, aruba
Vriendin Hennie van Rey blijft in cel
Broer Jos van Rey naar Nederland gebracht
Voorarrest Hennie van Rey met 60 dagen verlengd
Geld in kiprollades Van Rey was voor Venezuela
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen