Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ruim 7 miljoen verscheept via bedrijf broer Jos van Rey'

Geplaatst opzaterdag 29 augustus 2015 - 8:28

Via het vleesbedrijf van Roermondenaar Hennie van Rey zou meer dan zeven miljoen euro naar Aruba zijn gesmokkeld.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van stukken uit het strafrechtelijke onderzoeksdossier.

Kippenvlees
De 74-jarige broer van politicus Jos van Rey werd in juni op Aruba aangehouden. In een container van zijn bedrijf troffen opsporingsdiensten tussen het kippenvlees 2,8 miljoen aan cash aan. Bij doorzoekingen van woningen en bedrijfspanden op het eiland en in Nederland werd nog eens 1,1 miljoen in beslag genomen. Volgens De Telegraaf is de hoeveelheid geld die naar Aruba is verscheept, veel groter dan het Openbaar Ministerie (OM) tot nog toe bekend heeft gemaakt. Het zou om 7,3 miljoen euro gaan.

Opgepakt
Behalve Van Rey werden op Aruba nog twee mannen opgepakt, onder wie de 47-jarige uit Herten afkomstige Ramon H., die op het eiland een restaurant uitbaat. Van Rey is na zijn aanhouding overgebracht naar Nederland. Zowel hij als H. wordt ervan verdacht geld te hebben witgewassen. "Het geld werd door henzelf of anderen in ontvangst genomen, beheerd, gewisseld en ondergebracht op voor de buitenwereld verborgen plekken", maakte het OM bekend. "Het vermoeden bestaat dat het reguliere vleesverwerkingsbedrijf van Van R. is gebruikt om contant geld te verplaatsen van Nederland naar Aruba."

Vriendin
Naar nu blijkt, is een paar dagen later ook de vriendin van Hennie van Rey aangehouden. Net als Van Rey zit zij nog steeds vast, zo bevestigt haar advocaat Marijn Zuketto tegenover de Limburgse kranten. Hij wil niet inhoudelijk op de verdenkingen aan haar adres ingaan. Voor Zuketto komt het bedrag van 7,3 miljoen euro uit de lucht vallen.

Geen commentaar
Het Openbaar Ministerie en Van Rey’s raadsvrouwe Gitte Stevens onthouden zich van elk commentaar op het witwasonderzoek dat luistert naar de naam Fluor. Het OM heeft eerder nadrukkelijk gesteld dat er geen link is tussen de witwaszaak en het corruptieonderzoek naar voormalig Kamerlid en oud-wethouder Jos van Rey. De verdenkingen tegen Hennie van Rey vloeien voort uit een ander Antilliaans witwasonderzoek. Dat witwasonderzoek zou op zijn beurt voortkomen uit een drugsonderzoek in de Verenigde Staten.

Del Rey
Hennie van Rey is eigenaar van het vleesbedrijf Castimex, dat onder meer in Roermond is gevestigd. Op Aruba is hij eigenaar van het appartementencomplex Del Rey en een bouwbedrijf. Op 29 september start in Zwolle de rechtszaak tegen Hennie van Rey en zijn vriendin met een pro-formazitting. De zaken tegen de andere twee op Aruba aangehouden verdachten worden op de Antillen afgehandeld.

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

justitie, witwassen, miljoenen, van rey, aruba
Vriendin Hennie van Rey blijft in cel
Broer Jos van Rey naar Nederland gebracht
Voorarrest Hennie van Rey met 60 dagen verlengd
Geld in kiprollades Van Rey was voor Venezuela
Overzicht
De Hemalpaort terug op L1 TV
Uitgelicht
De Hemelpaort terug op L1 TV

De eerste Limburgstalige soapserie (uit 2007) komt éénmalig terug op tv.

Café De Hemelpaort is een goedlopend café in het fictieve Limburgse dorp Elsenrade. Op z’n Limburgs: Aelsrao. Een café waar muziek uit de streek altijd centraal heeft gestaan. Jong en oud komen er over de vloer. Mia runt de kroeg met haar oudste zoon Giel. De andere zoon Rick is naar de Randstad vertrokken als zanger. Maar daar komt hij in de problemen. En Sem is een jongen die niets liever wil dan zelf beroemd worden als muzikant. Ricks terugkomst naar Limburg schudt het rustige Elsenrade goed wakker.

Iedere dag om 15:30 op L1 TV
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen