Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 4400 avondklokboetes uitgedeeld in Limburg

Geplaatst opdonderdag 29 april 2021 - 13:18

De politie heeft in Limburg in ruim drie maanden tijd 4407 boetes uitgedeeld voor het overtreden van de avondklok.

Dat blijkt uit cijfers die de politie donderdag bekend heeft gemaakt.

Maastricht spant de kroon
In de gemeente Maastricht werden de meeste Limburgse avondklokbekeuringen uitgedeeld: 783. Sittard-Geleen (620), Roermond (569) en Venlo (478) volgen. De maatregel had een behoorlijke impact op de samenleving en het werk van agenten, stelt de politie.

In de gemeente Simpelveld waren de inwoners netjes op tijd binnen. Daar werden maar vijf boetes uitgedeeld. Ook in Bergen werden niet veel mensen op de bon geslingerd: zes.

Nauwelijks effect
Het nut van de maatregel is omstreden. Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zei woensdagavond bij RTL4 dat de invoering van de avondklok nauwelijks effect heeft gehad op het aantal ziekenhuisopnames. Vooraf was een afname van tien procent berekend.

Landelijke cijfers
Landelijk gezien hebben agenten meer dan 95.000 boetes uitgedeeld voor het overtreden van de avondklok. Er zijn in de periode januari tot en met april ruim 1500 demonstraties geweest.

De politie vindt dat de vrijheidsbeperkende maatregelen haar taak onder druk zet. "Zo hebben agenten de afgelopen maanden vaker repressief moeten optreden dan gebruikelijk", zegt de politie over het aantal avondklokboetes. Daarbij hebben agenten ook moeten ingrijpen bij diverse coronademonstraties, waarbij het soms uitliep op hevige rellen.

Overuren
Het handhaven van de avondklok, maar ook diverse coronademonstraties, hadden een grote impact op de politie. In totaal hebben ruim 212.000 agenten overuren gemaakt in de eerste drie maanden van 2021, een stijging van 65 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral de demonstraties waren daar de oorzaak van. Het aantal van 1500 demonstraties is een verdubbeling vergeleken met de protesten in de eerste vier maanden van 2020. In dezelfde periode van 2019 telde de politie 1300 demonstraties.

Vooral bij de Mobiele Eenheid (ME) en Aanhoudingseenheid draaiden veel medewerkers langere diensten en vaak meerdere weekenden achter elkaar. "Er is een groot beroep gedaan op politiemedewerkers die te weinig zijn toegekomen aan rust, vrije tijd en aandacht voor thuis", zegt politiechef Willem Woelders.

Negen miljoen euro aan boetes
De avondklok werd ingevoerd op zaterdag 23 januari. Toen moesten mensen nog voor 21:00 uur binnen zijn. Vanaf 31 maart schoof de avondklok een uurtje op, iedereen moest om 22:00 thuis zijn. Nederlanders mochten tot 4:30 uur niet op straat komen. Het was voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat zo'n maatregel werd ingesteld. Volgens de politie heeft het overgrote deel van de bevolking zich aan de maatregel gehouden. Woensdag om 4:30 is de avondklok vervallen.

Het demissionair kabinet stelde de regel in om zo verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Wie op de bon werd geslingerd, moest naar zijn of haar portemonnee grijpen: 95 euro. De politie heeft dus voor 9.025.000 euro aan boetes uitgeschreven.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen