Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Ruim 300 hennepkwekerijen in 2018 afgesloten van stroom

Geplaatst opdonderdag 14 maart 2019 - 14:21

Netbeheerder Enexis heeft afgelopen jaar in Limburg bij ruim 310 hennepkwekerijen de illegale stroomtoevoer afgesneden.

In totaal werd er ruim 9 miljoen c aan elektriciteit afgetapt, meldt netbeheerder Enexis.

Zuid-Limburg
Die is net als andere netbeheerders ervoor verantwoordelijk dat de hennepkwekerijen worden afgesloten van het net. Volgens de beheerder van het Limburgse elektriciteitsnet was het merendeel van de gesloten hennepkwekerijen in Zuid-Limburg. De 231 hennepkwekerijen daar tapten illegaal ruim 6,1 miljoen kilowattuur af. In Noord-Limburg telde de netbeheerder 79 hennepkwekerijen, met 3 miljoen kwh uur aan stroomdiefstal.

Amateuristisch
In heel Nederland werden vorig jaar door zo'n 2600 hennepkwekerijen stilgelegd, die samen 95 miljoen kwh aan elektriciteit tapten. Hennep wordt vaak geteeld met illegaal afgetapte elektriciteit om de kwekerijen van licht te voorzien. Doordat die stroom vaak erg amateuristisch wordt afgetapt, ontstaat er regelmatig brand door kortsluiting of oververhitte installaties.

Miljoenen
Naar schatting zijn er in Nederland zo'n 30.000 hennepkwekerijen die samen net zo veel energie gebruiken als alle huishoudens in Rotterdam samen. Dat kost de energiebedrijven samen zo'n 60 miljoen euro, en bovendien loopt de overheid zo'n 135 miljoen euro aan energiebelasting mis.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

De leukste Limburgse kwis is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Geef je ook op als kandidaat voor Kwizzele!
Uitgelicht
De verkiezingen volg je bij L1

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen zendt L1 TV vijf verschillende debatten uit. Daarbij is nadrukkelijk samenwerking gezocht met maatschappelijke organisaties. De gekozen opzet van de tv-debatten maakt het mogelijk dat zowel zittende politieke partijen als nieuwe partijen kunnen meedoen.

Op de verkiezingsdag woensdag 20 maart maken we een speciale avondvullende uitzending op L1 TV vanaf 21:00 uur, met uitslagen, reacties vanuit het provinciehuis en analyses. Online kun je alles volgen bij 1Limburg.

Meer over de verkiezingen
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen