Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Ruim 300 hennepkwekerijen in 2018 afgesloten van stroom

Geplaatst opdonderdag 14 maart 2019 - 14:21

Netbeheerder Enexis heeft afgelopen jaar in Limburg bij ruim 310 hennepkwekerijen de illegale stroomtoevoer afgesneden.

In totaal werd er ruim 9 miljoen c aan elektriciteit afgetapt, meldt netbeheerder Enexis.

Zuid-Limburg
Die is net als andere netbeheerders ervoor verantwoordelijk dat de hennepkwekerijen worden afgesloten van het net. Volgens de beheerder van het Limburgse elektriciteitsnet was het merendeel van de gesloten hennepkwekerijen in Zuid-Limburg. De 231 hennepkwekerijen daar tapten illegaal ruim 6,1 miljoen kilowattuur af. In Noord-Limburg telde de netbeheerder 79 hennepkwekerijen, met 3 miljoen kwh uur aan stroomdiefstal.

Amateuristisch
In heel Nederland werden vorig jaar door zo'n 2600 hennepkwekerijen stilgelegd, die samen 95 miljoen kwh aan elektriciteit tapten. Hennep wordt vaak geteeld met illegaal afgetapte elektriciteit om de kwekerijen van licht te voorzien. Doordat die stroom vaak erg amateuristisch wordt afgetapt, ontstaat er regelmatig brand door kortsluiting of oververhitte installaties.

Miljoenen
Naar schatting zijn er in Nederland zo'n 30.000 hennepkwekerijen die samen net zo veel energie gebruiken als alle huishoudens in Rotterdam samen. Dat kost de energiebedrijven samen zo'n 60 miljoen euro, en bovendien loopt de overheid zo'n 135 miljoen euro aan energiebelasting mis.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen