Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 300 hennepkwekerijen in 2018 afgesloten van stroom

Geplaatst opdonderdag 14 maart 2019 - 14:21

Netbeheerder Enexis heeft afgelopen jaar in Limburg bij ruim 310 hennepkwekerijen de illegale stroomtoevoer afgesneden.

In totaal werd er ruim 9 miljoen c aan elektriciteit afgetapt, meldt netbeheerder Enexis.

Zuid-Limburg
Die is net als andere netbeheerders ervoor verantwoordelijk dat de hennepkwekerijen worden afgesloten van het net. Volgens de beheerder van het Limburgse elektriciteitsnet was het merendeel van de gesloten hennepkwekerijen in Zuid-Limburg. De 231 hennepkwekerijen daar tapten illegaal ruim 6,1 miljoen kilowattuur af. In Noord-Limburg telde de netbeheerder 79 hennepkwekerijen, met 3 miljoen kwh uur aan stroomdiefstal.

Amateuristisch
In heel Nederland werden vorig jaar door zo'n 2600 hennepkwekerijen stilgelegd, die samen 95 miljoen kwh aan elektriciteit tapten. Hennep wordt vaak geteeld met illegaal afgetapte elektriciteit om de kwekerijen van licht te voorzien. Doordat die stroom vaak erg amateuristisch wordt afgetapt, ontstaat er regelmatig brand door kortsluiting of oververhitte installaties.

Miljoenen
Naar schatting zijn er in Nederland zo'n 30.000 hennepkwekerijen die samen net zo veel energie gebruiken als alle huishoudens in Rotterdam samen. Dat kost de energiebedrijven samen zo'n 60 miljoen euro, en bovendien loopt de overheid zo'n 135 miljoen euro aan energiebelasting mis.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Uitgelicht
Wie wordt het nieuwe Vastelaovesgezicht 2020?

Na een spannende loting zijn er 8 finalisten die strijden om de mooiste titel van de vastelaovend: het Vastelaovesgezicht 2020!

Met een toneel waar de FIFA jaloers op zou zijn, was er een loting van Champions League-niveau. Daarbij werden uit de honderden inzendingen de 8 mooiste Vastelaovesgezichten bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen