Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 30 getuigen in uitbuitingszaak Prime Champ

Geplaatst opwoensdag 13 mei 2015 - 10:50

Ruim 30 mensen hebben getuigd tegen de voormalige champignonkwekerij Prime Champ. De directeur en vijf medewerkers worden verdacht van uitbuiting van personeel.

Ze staan deze woensdag voor het eerst terecht, voor de rechtbank in Roermond. Poolse pluksters zouden jarenlang onderbetaald zijn, lange werkdagen hebben gemaakt en vrijwel geen vrije tijd hebben gehad. Ook moesten ze een deel van hun loon verplicht afstaan voor huisvesting, maaltijden en verzekeringen.

Slachtoffers
Uit de dagvaarding blijkt dat er 32 verschillende mensen verklaringen hebben afgelegd over de praktijken van het bedrijf, gevestigd in Venlo en Horst. Het gaat om Poolse medewerkers van Prime Champ die volgens justitie als slachtoffers kunnen worden beschouwd.

Intimidatie
De Poolse medewerkers zouden geïntimideerd worden en bedreigd met straffen als ze te weinig champignons zouden plukken. Ook zouden ze slecht onderdak hebben gekregen en werden hun kamers regelmatig geinspecteerd.

Wapenbezit
Uit de tenlastegging blijkt ook dat de voormalig directeur van Prime Champ verdacht wordt van wapenbezit. Bij doorzoekingen zijn twee vuurwapens gevonden. Volgens justitie hebben die niets te maken met de uitbuiting van champignonplukkers.

Inmiddels bestaat Prime Champ niet meer en is het overgenomen door het Ierse Monaghan Mushrooms.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen

Gerelateerde berichten

Prikkloksjoemelaar Prime Champ ook in hoger beroep
Tien getuigen in rechtszaak Prime Champ
Directeur Prime Champ 'weet niks van misstanden'
Wraking in rechtszaak Prime Champ afgewezen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen