Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 30 getuigen in uitbuitingszaak Prime Champ

Geplaatst opwoensdag 13 mei 2015 - 10:50

Ruim 30 mensen hebben getuigd tegen de voormalige champignonkwekerij Prime Champ. De directeur en vijf medewerkers worden verdacht van uitbuiting van personeel.

Ze staan deze woensdag voor het eerst terecht, voor de rechtbank in Roermond. Poolse pluksters zouden jarenlang onderbetaald zijn, lange werkdagen hebben gemaakt en vrijwel geen vrije tijd hebben gehad. Ook moesten ze een deel van hun loon verplicht afstaan voor huisvesting, maaltijden en verzekeringen.

Slachtoffers
Uit de dagvaarding blijkt dat er 32 verschillende mensen verklaringen hebben afgelegd over de praktijken van het bedrijf, gevestigd in Venlo en Horst. Het gaat om Poolse medewerkers van Prime Champ die volgens justitie als slachtoffers kunnen worden beschouwd.

Intimidatie
De Poolse medewerkers zouden geïntimideerd worden en bedreigd met straffen als ze te weinig champignons zouden plukken. Ook zouden ze slecht onderdak hebben gekregen en werden hun kamers regelmatig geinspecteerd.

Wapenbezit
Uit de tenlastegging blijkt ook dat de voormalig directeur van Prime Champ verdacht wordt van wapenbezit. Bij doorzoekingen zijn twee vuurwapens gevonden. Volgens justitie hebben die niets te maken met de uitbuiting van champignonplukkers.

Inmiddels bestaat Prime Champ niet meer en is het overgenomen door het Ierse Monaghan Mushrooms.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Prikkloksjoemelaar Prime Champ ook in hoger beroep
Tien getuigen in rechtszaak Prime Champ
Directeur Prime Champ 'weet niks van misstanden'
Wraking in rechtszaak Prime Champ afgewezen
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen