Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 30 getuigen in uitbuitingszaak Prime Champ

Geplaatst opwoensdag 13 mei 2015 - 10:50

Ruim 30 mensen hebben getuigd tegen de voormalige champignonkwekerij Prime Champ. De directeur en vijf medewerkers worden verdacht van uitbuiting van personeel.

Ze staan deze woensdag voor het eerst terecht, voor de rechtbank in Roermond. Poolse pluksters zouden jarenlang onderbetaald zijn, lange werkdagen hebben gemaakt en vrijwel geen vrije tijd hebben gehad. Ook moesten ze een deel van hun loon verplicht afstaan voor huisvesting, maaltijden en verzekeringen.

Slachtoffers
Uit de dagvaarding blijkt dat er 32 verschillende mensen verklaringen hebben afgelegd over de praktijken van het bedrijf, gevestigd in Venlo en Horst. Het gaat om Poolse medewerkers van Prime Champ die volgens justitie als slachtoffers kunnen worden beschouwd.

Intimidatie
De Poolse medewerkers zouden geïntimideerd worden en bedreigd met straffen als ze te weinig champignons zouden plukken. Ook zouden ze slecht onderdak hebben gekregen en werden hun kamers regelmatig geinspecteerd.

Wapenbezit
Uit de tenlastegging blijkt ook dat de voormalig directeur van Prime Champ verdacht wordt van wapenbezit. Bij doorzoekingen zijn twee vuurwapens gevonden. Volgens justitie hebben die niets te maken met de uitbuiting van champignonplukkers.

Inmiddels bestaat Prime Champ niet meer en is het overgenomen door het Ierse Monaghan Mushrooms.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Prikkloksjoemelaar Prime Champ ook in hoger beroep
Tien getuigen in rechtszaak Prime Champ
Directeur Prime Champ 'weet niks van misstanden'
Wraking in rechtszaak Prime Champ afgewezen
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen