Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 30 getuigen in uitbuitingszaak Prime Champ

Geplaatst opwoensdag 13 mei 2015 - 10:50

Ruim 30 mensen hebben getuigd tegen de voormalige champignonkwekerij Prime Champ. De directeur en vijf medewerkers worden verdacht van uitbuiting van personeel.

Ze staan deze woensdag voor het eerst terecht, voor de rechtbank in Roermond. Poolse pluksters zouden jarenlang onderbetaald zijn, lange werkdagen hebben gemaakt en vrijwel geen vrije tijd hebben gehad. Ook moesten ze een deel van hun loon verplicht afstaan voor huisvesting, maaltijden en verzekeringen.

Slachtoffers
Uit de dagvaarding blijkt dat er 32 verschillende mensen verklaringen hebben afgelegd over de praktijken van het bedrijf, gevestigd in Venlo en Horst. Het gaat om Poolse medewerkers van Prime Champ die volgens justitie als slachtoffers kunnen worden beschouwd.

Intimidatie
De Poolse medewerkers zouden geïntimideerd worden en bedreigd met straffen als ze te weinig champignons zouden plukken. Ook zouden ze slecht onderdak hebben gekregen en werden hun kamers regelmatig geinspecteerd.

Wapenbezit
Uit de tenlastegging blijkt ook dat de voormalig directeur van Prime Champ verdacht wordt van wapenbezit. Bij doorzoekingen zijn twee vuurwapens gevonden. Volgens justitie hebben die niets te maken met de uitbuiting van champignonplukkers.

Inmiddels bestaat Prime Champ niet meer en is het overgenomen door het Ierse Monaghan Mushrooms.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Prikkloksjoemelaar Prime Champ ook in hoger beroep
Tien getuigen in rechtszaak Prime Champ
Directeur Prime Champ 'weet niks van misstanden'
Wraking in rechtszaak Prime Champ afgewezen
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen