Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 200 brokstukken van vliegtuig in Meerssen verzameld

Geplaatst opwoensdag 24 februari 2021 - 13:31

Inwoners van Meerssen hebben de afgelopen dagen ongeveer 200 delen van de uiteengevallen kapotte vliegtuigmotor opgeraapt en ingeleverd bij de politie.

Een woordvoerder van de afdeling Luchtvaarttoezicht van de politie bevestigt hierover een bericht van NU.nl.

Onderzoek
De afdeling Luchtvaarttoezicht van de nationale politie doet strafrechtelijk onderzoek naar het incident met het vrachtvliegtuig dat zaterdagmiddag onderdelen verloor boven Meerssen en schade veroorzaakte aan auto's en huizen. De afdeling bekijkt of er sprake is van verwijtbare schuld. Dit politieonderzoek staat los van de verkenning van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die beschikt over de beschadigde motor en de zwarte doos met de vluchtinformatie.

Lees ook: Luchtvaartspecialist: 'Binnen maand feitenrelaas op tafel'

Verzamelen
De politie riep na het incident burgers op de gevallen motoronderdelen aan te melden bij de politie en te verzamelen. Mogelijk liggen er nog meer brokstukken in Meerssen. "We weten niet wat er nog op daken ligt of in de tuinen van mensen", zegt een politiewoordvoerder.

Voorzorgslanding
De bemanning van het vrachtvliegtuig maakte een voorzorgslanding in Luik. De politie wil binnenkort naar België om de defecte motor te onderzoeken en heeft daarvoor een rechtshulpverzoek ingediend bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. "Het helpt ons enorm de motor te beoordelen. Mogelijk gaan we met de puzzelstukjes een reconstructie maken van de motor", aldus de zegsman.

Lees ook: Boeing weer vrijgegeven door Onderzoeksraad

Tal van oorzaken
De politie onderzoekt of er sprake is van verwijtbare schuld en dient daarvoor de oorzaak van het incident te achterhalen. Een van de opties is een botsing met een vogel. "Mochten we nou veren en andere vogelresten aantreffen in de motor lijkt het klip en klaar, maar er zijn ook tal van andere oorzaken denkbaar."

Inwoners van Meerssen worden donderdag door de luchthaven bijgepraat over het incident.

Politiek
Inmiddels zijn er ook al Kamervragen gesteld over het incident met het vliegtuig. Zo wil CDA-kamerlid Mustafa Amhaouch onder meer weten of het ministerie inmiddels antwoord kan geven op de vraag wat de omvang van de schade is en op welke wijze de kosten vergoed worden. Ook op lokaal niveau worden er vragen gesteld.

Onrust
Het GOB heeft het stadsbestuur van Sittard-Geleen gevraagd op welke manier zij de 'onrust' die door het incident is ontstaan kunnen wegnemen. Vooral omdat opstijgende en dalende vliegtuigen redelijk laag over Sittard-Geleen vliegen. 'Het is bekend dat vliegveld MAA als enige vliegveld in Nederland nog open is voor dit soort oudere toestellen. Op welke wijze kan de gemeente Sittard-Geleen bewerkstelligen dat MAA gelijkgetrokken wordt met andere vliegvelden?', schrijft de raadsfractie. MAA-directeur Jos Roeven liet zondag aan L1 weten dat dit laatste 'pertinente onzin' is. "Die vliegtuigen landen ook op Schiphol", gaf hij aan.

Lees ook: Kamervragen over vliegtuigincident Meerssen

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen