Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 200 boeren dreigen vergoeding waterschade mis te lopen

Geplaatst opdinsdag 17 augustus 2021 - 6:49

Meer dan tweehonderd boeren hebben vorige maand wel schade geleden van de overstromingen in Limburg en Noord-Brabant, maar dreigen buiten de boot te vallen als het gaat om een vergoeding van de overheid.

Volgens boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland gaat het om Brabantse agrariërs in de omgeving van Boxmeer die gewassen telen in de uiterwaarden van de rivier de Maas.

Waterberging
Uitgaande van de vrijdag aangekondigde hoofdlijnen van de waterschaderegeling van de overheid zouden deze boeren niet in aanmerking komen voor compensatie, bevestigt een woordvoerder van LTO na berichtgeving door De Telegraaf. Dat komt omdat de uiterwaarden volgens de overheid bedoeld zijn als waterberging. Dat zijn gebieden die soms onder water kunnen worden gezet.

Maar volgens de boeren geldt dat alleen in de winter. In de zomer zou het geen in te schatten bedrijfsrisico zijn dat de uiterwaarden opeens onder water komen te staan. Zij vinden dat er geen onderscheid moet worden gemaakt tussen binnen- en buitendijkse schade.

Ruim 200 meldingen
Er zijn bij LTO al ruim tweehonderd meldingen binnengekomen van aangesloten boeren die buiten de regeling lijken te vallen, goed voor een geschatte schade van ongeveer 2,3 miljoen euro. Die schade komt door het verloren gaan van onder andere aardappelen, snij- en korrelmaïs, graszaad, gras- en hooiland. De verwachting is dat het probleem bij meer boeren speelt, maar dat die zich nog niet hebben gemeld.

LTO heeft de kwestie al aangekaart in politiek Den Haag en blijft zich naar eigen zeggen inzetten voor de gedupeerde ondernemers die de compensatie dreigen mis te lopen. Als het aan de organisatie ligt, moet de regeling nog enigszins worden aangepast.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen