Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 200 boeren dreigen vergoeding waterschade mis te lopen

Geplaatst opdinsdag 17 augustus 2021 - 6:49

Meer dan tweehonderd boeren hebben vorige maand wel schade geleden van de overstromingen in Limburg en Noord-Brabant, maar dreigen buiten de boot te vallen als het gaat om een vergoeding van de overheid.

Volgens boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland gaat het om Brabantse agrariërs in de omgeving van Boxmeer die gewassen telen in de uiterwaarden van de rivier de Maas.

Waterberging
Uitgaande van de vrijdag aangekondigde hoofdlijnen van de waterschaderegeling van de overheid zouden deze boeren niet in aanmerking komen voor compensatie, bevestigt een woordvoerder van LTO na berichtgeving door De Telegraaf. Dat komt omdat de uiterwaarden volgens de overheid bedoeld zijn als waterberging. Dat zijn gebieden die soms onder water kunnen worden gezet.

Maar volgens de boeren geldt dat alleen in de winter. In de zomer zou het geen in te schatten bedrijfsrisico zijn dat de uiterwaarden opeens onder water komen te staan. Zij vinden dat er geen onderscheid moet worden gemaakt tussen binnen- en buitendijkse schade.

Ruim 200 meldingen
Er zijn bij LTO al ruim tweehonderd meldingen binnengekomen van aangesloten boeren die buiten de regeling lijken te vallen, goed voor een geschatte schade van ongeveer 2,3 miljoen euro. Die schade komt door het verloren gaan van onder andere aardappelen, snij- en korrelmaïs, graszaad, gras- en hooiland. De verwachting is dat het probleem bij meer boeren speelt, maar dat die zich nog niet hebben gemeld.

LTO heeft de kwestie al aangekaart in politiek Den Haag en blijft zich naar eigen zeggen inzetten voor de gedupeerde ondernemers die de compensatie dreigen mis te lopen. Als het aan de organisatie ligt, moet de regeling nog enigszins worden aangepast.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen