Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 1500 nieuwe asielplekken gezocht in Limburg

Geplaatst opvrijdag 28 februari 2020 - 13:08

In Limburg zijn dit jaar ruim 1500 nieuwe plekken nodig voor de opvang van asielzoekers.

De 31 Limburgse gemeenten is gevraagd vóór 18 maart te laten weten wat de (on)mogelijkheden zijn in hun gemeente.

Regietafel
Het verzoek aan de gemeenten is afkomstig van de zogeheten Limburgse regietafel vluchtelingen. Daarin zitten onder meer het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de provincie, gemeenten en de twee Veiligheidsregio's.

Brief
In een brief die is ondertekend door burgemeester Annemarie Penn van Maastricht als voorzitter van de regietafel en gouverneur Theo Bovens als co-voorzitter, wordt erop gewezen dat er dit jaar landelijk behoefte is aan ongeveer 2500 meer opvangplekken dan eerder verwacht. Omdat de verantwoordelijke minister Ankie Broekers-Knol (VVD) die evenredig wil verdelen over de 12 provincies, betekent dit dat in Limburg vóór 1 april 417 extra opvangplekken gerealiseerd moeten worden, zo staat in de brief.

Vervanging
Maar omdat er in de loop van dit jaar exact 1144 plaatsen verdwijnen door de sluiting van asielzoekerscentra in Weert en Maastricht, moet dat elders in Limburg worden gecompenseerd. "In totaliteit zullen in 2020 dus 1561 nieuwe plekken gerealiseerd moeten worden", zo schrijft de regietafel aan de Limburgse gemeenten.

Oorzaak
Er worden in de brief drie redenen aangegeven voor de behoefte aan extra opvangplaatsen. Ten eerste is er sprake van een lichte verhoging van het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt. Ten tweede worden niet alle asielaanvragen binnen de vastgestelde termijnen afgehandeld waardoor asielzoekers langer in de opvang blijven in afwachting van een besluit. En tenslotte duurt het langer dat erkende asielzoekers een woning kunnen betrekken vanwege de krapte op de woningmarkt. "Hierdoor raken de locaties die in exploitatie zijn vol", zo melden Penn en Bovens.

Zes centra
Limburg telt momenteel zes asielzoekerscentra. Die liggen in Baexem, Echt, Heerlen, Maastricht, Weert en Sweikhuizen. In totaal worden daar een kleine 3.000 mensen opgevangen. Op 26 maart wil de regietafel een bijeenkomst houden met alle Limburgse burgemeesters en verantwoordelijke wethouders over hoe de ruim 1500 nieuwe plekken gerealiseerd kunnen worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen