Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 13.000 Limburgse kinderen in bijstandsgezin

Geplaatst opvrijdag 30 november 2018 - 10:30

Heerlen is landelijk gezien de tweede gemeente als het gaat om het percentage kinderen dat opgroeit in een bijstandsgezin.

Iets minder dan 15 procent van de kinderen in Heerlen groeit op in een huishouden op bijstandsniveau.

2000 kinderen
Dat komt neer op één op de zeven Heerlense kinderen. In totaal gaat het in de gemeente om 2040 kinderen, blijkt uit cijfers van het CBS.

Lichte stijging
Vorig jaar bleek uit cijfers dat 14,5 procent van de kinderen in Heerlen opgroeit in een bijstandsgezin. Nu is dat 14,9 procent.

Lees ook: Eén op zeven Heerlense kinderen in bijstandsgezin

Tweede plaats
Landelijk gezien staat Heerlen op de tweede plaats. Alleen in Rotterdam is het percentage kinderen dat in een gezin met zo'n laag inkomen opgroeit hoger: bijna 17 procent. Ook in Venlo, Sittard-Geleen en Maastricht zijn er meer dan 1000 kinderen die onder zulke omstandigheden opgroeien. In heel Limburg gaat het om zo'n 13.000 kinderen.

Geen vakantie
Gemiddeld had een bijstandsgezin met kinderen afgelopen jaar 22.000 euro te besteden. Dat is minder dan de helft van een gezin waar de ouders een betaalde baan hebben. In bijstandsgezinnen is vaak geen geld om op vakantie te gaan, lid te worden van een sportclub of versleten meubels te vervangen.

Het aantal kinderen in bijstandsgezinnen is afgelopen jaar wel gedaald, meldt het CBS. In heel Nederland waren het er vorig jaar 228.000, tegen 231.000 in 2016.

Kijk hieronder hoe het aantal bijstandskinderen zich de afgelopen jaren in jouw gemeente ontwikkelde.

Kom in actie en steun 'L1 Samen voor de Voedselbank'.
Doneer online een voedselpakket.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen