Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 12 miljoen voor vertrokken wethouders

Geplaatst opmaandag 17 juni 2019 - 14:27

Limburgse gemeenten waren de afgelopen vijf jaar zo'n twaalf miljoen euro kwijt aan wachtgeld voor oud-wethouders.

Het bedrag werd verdeeld onder 158 oud-wethouders. Dit komt dan gemiddeld uit op ruim 75.000 euro per wethouder in Limburg. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Geklapte coalities
Vooral gemeenten waar in die tijd een collegewissel is geweest, zijn veel geld kwijt aan wachtgeld. Onder meer in Venlo, Brunssum, Meerssen, Bergen, Landgraaf en Roerdalen vielen de coalities voortijdig uit elkaar, waardoor wethouders zonder baan kwamen te zitten. Daarmee hebben ze recht op wachtgeld.

Kerkrade aan kop
Volgens EenVandaag kregen in totaal ruim 1500 wethouders in Nederland een wachtgelduitkering. Landelijk gezien kreeg een oud-wethouder gemiddeld 84.000 euro wachtgeld. Dat ligt ruim boven het Limburgse gemiddelde. De verschillen tussen gemeenten in het land en in de provincie zijn groot. Er zijn flinke uitschieters in Limburg. Gemeente Kerkrade gaat aan kop met gemiddeld bijna 135.500 euro per wethouder de afgelopen vijf jaar.

Op de voet
Een aantal andere gemeenten volgen Kerkrade op de voet. In Echt-Susteren kregen de oud-wethouders gemiddeld ruim 130.000 euro, in Beek was dat bijna 129.000 euro en in Venlo en Maastricht meer dan 124.000 euro.

Minst
Met nauwelijks 25.000 euro gemiddeld per oud-wethouder heeft de gemeente Beesel het minste wachtgeld uitgekeerd. Daarnaast liggen er nog veertien Limburgse gemeenten ruim onder het landelijke gemiddelde: Gennep, Bergen, Venray, Nederweert, Sittard-Geleen, Mook en Middelaar, Vaals, Valkenburg, Voerendaal, Simpelveld, Heerlen, Meerssen, Landgraaf en Brunssum.

Wachtgeld
Wethouders hebben recht op een uitkering, wachtgeld, als zij aftreden, ontslagen worden of niet opnieuw worden benoemd. Volgens de wethoudersvereniging is de reden voor het neerleggen van de taken daarvoor niet relevant. Dit geldt niet voor pensioengerechtigden en voor wethouders die direct herbenoemd worden. De duur van de uitkering hangt af van de politieke functies bekleed voor het ontslag, maar heeft een maximum van vijf jaar. Het eerste jaar bedraagt die 80 procent van het laatst verdiende salaris en daarna 70 procent, plus vakantie-uitkering en eindejaarsuitkering. Daarnaast is er een sollicitatieplicht.

Reageerden niet
In totaal deden 297 gemeenten in Nederland mee aan het onderzoek. In Limburg reageerden de gemeenten Gulpen-Wittem, fusiegemeente Beekdaelen, Roerdalen en Maasgouw niet.

In heel Nederland werd er de afgelopen jaar ruim 126 miljoen uitgekeerd aan wachtgeld voor oud-wethouders.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen