Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Ruim 12 miljoen voor vertrokken wethouders

Geplaatst opmaandag 17 juni 2019 - 14:27

Limburgse gemeenten waren de afgelopen vijf jaar zo'n twaalf miljoen euro kwijt aan wachtgeld voor oud-wethouders.

Het bedrag werd verdeeld onder 158 oud-wethouders. Dit komt dan gemiddeld uit op ruim 75.000 euro per wethouder in Limburg. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Geklapte coalities
Vooral gemeenten waar in die tijd een collegewissel is geweest, zijn veel geld kwijt aan wachtgeld. Onder meer in Venlo, Brunssum, Meerssen, Bergen, Landgraaf en Roerdalen vielen de coalities voortijdig uit elkaar, waardoor wethouders zonder baan kwamen te zitten. Daarmee hebben ze recht op wachtgeld.

Kerkrade aan kop
Volgens EenVandaag kregen in totaal ruim 1500 wethouders in Nederland een wachtgelduitkering. Landelijk gezien kreeg een oud-wethouder gemiddeld 84.000 euro wachtgeld. Dat ligt ruim boven het Limburgse gemiddelde. De verschillen tussen gemeenten in het land en in de provincie zijn groot. Er zijn flinke uitschieters in Limburg. Gemeente Kerkrade gaat aan kop met gemiddeld bijna 135.500 euro per wethouder de afgelopen vijf jaar.

Op de voet
Een aantal andere gemeenten volgen Kerkrade op de voet. In Echt-Susteren kregen de oud-wethouders gemiddeld ruim 130.000 euro, in Beek was dat bijna 129.000 euro en in Venlo en Maastricht meer dan 124.000 euro.

Minst
Met nauwelijks 25.000 euro gemiddeld per oud-wethouder heeft de gemeente Beesel het minste wachtgeld uitgekeerd. Daarnaast liggen er nog veertien Limburgse gemeenten ruim onder het landelijke gemiddelde: Gennep, Bergen, Venray, Nederweert, Sittard-Geleen, Mook en Middelaar, Vaals, Valkenburg, Voerendaal, Simpelveld, Heerlen, Meerssen, Landgraaf en Brunssum.

Wachtgeld
Wethouders hebben recht op een uitkering, wachtgeld, als zij aftreden, ontslagen worden of niet opnieuw worden benoemd. Volgens de wethoudersvereniging is de reden voor het neerleggen van de taken daarvoor niet relevant. Dit geldt niet voor pensioengerechtigden en voor wethouders die direct herbenoemd worden. De duur van de uitkering hangt af van de politieke functies bekleed voor het ontslag, maar heeft een maximum van vijf jaar. Het eerste jaar bedraagt die 80 procent van het laatst verdiende salaris en daarna 70 procent, plus vakantie-uitkering en eindejaarsuitkering. Daarnaast is er een sollicitatieplicht.

Reageerden niet
In totaal deden 297 gemeenten in Nederland mee aan het onderzoek. In Limburg reageerden de gemeenten Gulpen-Wittem, fusiegemeente Beekdaelen, Roerdalen en Maasgouw niet.

In heel Nederland werd er de afgelopen jaar ruim 126 miljoen uitgekeerd aan wachtgeld voor oud-wethouders.

Mijn Limburgs Hart zamelt geld in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg. Steun de actie.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen