Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 100 demonstranten voor eerder sluiten nertsenfokkerijen

Geplaatst opmaandag 8 juni 2020 - 17:47

Meer dan 100 mensen demonstreerden maandagmiddag bij het Binnenhof voor het vervroegd sluiten van nertsenfokkerijen.

Dierenrechtenorganisaties Bont voor Dieren en Animal Rights willen vanwege de coronacrisis dat het houden van nertsen zo snel mogelijk stopt.

Op de fokkerij in Ysselsteyn is maandagochtend rond 7:00 uur begonnen met het ruimen van nertsen. Het gaat om zo'n 40.000 dieren: moederdieren met jongen van enkele weken oud. Ze worden op het terrein vergast en vervolgens in een container afgevoerd.

Besmetten
Omdat blijkt dat nertsen mensen kunnen besmetten met corona, is het volgens de organisaties niet meer verantwoord ze nog te houden. Daarom pleiten ze voor een fokverbod en eerdere sluiting.

Nieuwe dieren
Ook willen de dierenrechtenclubs voorkomen dat bedrijven waar nertsen zijn geruimd hun stallen weer vullen met nieuwe dieren. "Zolang er nertsen worden gehouden, houden we problemen met corona in de stallen", zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights. "Het is een verwerpelijke industrie die gevaarlijk is voor de volksgezondheid. We moeten er mee stoppen."

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw is het vanwege een vervoersverbod nu al niet mogelijk om geruimde stallen opnieuw te vullen. Bovendien moeten stallen enkele maanden leegstaan, om zo te garanderen dat er geen virus meer aanwezig is. Pas daarna mogen nertsenhouders weer nieuwe dieren houden.

Fractievoorzitter Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) zegt een wetsvoorstel in te gaan dienen voor een beroepsmatig fokverbod op "alle dieren die vatbaar zijn voor het coronavirus". Daaronder vallen nertsen, fretten en katten. Ook heeft ze een motie ingediend waarin ze het kabinet oproept het opnieuw vullen van stallen te verbieden.

Noord-Brabant
De Limburgse fokkerij is één van de tien nertsenfokkerijen die geruimd worden vanwege besmetting met het coronavirus. De negen andere besmette fokkerijen liggen net over de provinciegrens in Noord-Brabant. In Deurne werd zaterdag als eerste een nertsenbedrijf geruimd.

Lees ook: Ruiming 40.000 nertsen op fokkerij Ysselsteyn begonnen

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen