Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim 100 bouwcontainers aan afval verzameld langs de Maas

Geplaatst opzaterdag 14 augustus 2021 - 17:57

Planken, stukken schuim, verpakkingsplastic en nog veel meer puin werd er verwijderd op de oevers langs de Maas tijdens de opruimdag zaterdag. Vrijwilligers hebben ruim 100 bouwcontainers aan aangespoeld afval opgeruimd.

Gewapend met tangen, handschoenen en vuilniszakken gingen honderden vrijwilligers aan de slag met het opruimen van de troep. Het afval stapelde zich namelijk op tijdens de overstromingen in juli.

Bizarre dingen
"Maar ook gesloten jerrycans met de dop er nog op. We weten niet wat er in zit, daar moeten gespecialiseerde mensen naar kijken", vertelt Huub Waterval, oprichter van Maas Cleanup. "We komen de meest bizarre dingen tegen." Voorrang had echter het weghalen van plastic. "Want hoe langer dat blijft liggen, des te meer het verkruimelt. Kleine deeltjes stromen de zee in en komen zo uiteindelijk op ons bord terecht."

Sluis Lixhe
Volgens Waterval stapelt het afval zich op voor de sluis in het Waalse Lixhe, vlak bij de Limburgse grens. Daar staat een grote kraan die het vuil uit het water zou kunnen halen. Maar dat gebeurt niet, aldus Waterval. De Belgen takelen enkele grote stukken eruit om te voorkomen dat de turbines beschadigd raken, maar laten de rest door het herhaaldelijk openen van de sluizen stroomafwaarts wegdrijven. In Zuid-Limburg is inmiddels een werkgroep opgericht die probeert in overleg met de Waalse overheid tot een oplossing te komen.

Logistieke operatie
Vrijwilligers uit het hele land hielpen mee. Het ging dan ook om een grote logistieke operatie. De aftrap was rond 10:00 uur aan de Maas bij Oost-Maarland. Niet alleen daar kwamen ze in actie, ook op tientallen plekken van Eijsden tot Gennep en elders in het land werd er rotzooi geraapt. Samen hebben de vrijwilligers zo'n 100 tot 150 bouwcontainers aan afval verzameld.

Lees ook: Opruimdag langs de Maas: meer dan 1500 vrijwilligers in touw

Niet lang wachten
Zaterdag 18 september staat met rood omcirkeld op de kalender. Dan vindt de grote Maas Cleanup plaats. "En die gaat gewoon door. Maar nu met de recente overstromingen vonden wij het nodig om niet zo lang te wachten", zegt Waterval.

Ondertussen wordt er ook gewerkt aan een manier om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken. "De gevolgen van de overstromingen zijn natuurlijk wat anders dan het reguliere afval dat hier aanspoelt. Maar we zien ook een groeiende beweging. Van mensen die snappen dat dit in de 21e eeuw niet meer kan. We zijn dan ook met een petitie bezig zodat de Maas een stem krijgt. Op die manier kunnen we het probleem op een structurele manier oplossen", aldus Waterval.

Lees ook: Opvallend veel plastic kratten langs de Maas

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen