Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruben L. Oppenheimer bedreigd na Erdogan-prent

Geplaatst opmaandag 18 december 2017 - 22:47

De Maastrichtse cartoonist Ruben L. Oppenheimer is naar aanleiding van zijn spotprent over de Turkse premier Erdogan bedreigd.

Hij heeft de politie op de hoogte gebracht van de dreigementen, die via e-mail en sociale media binnenkwamen.

Geen geitenneuker
Anderhalf jaar geleden maakte Oppenheimer een tekening met als titel 'Erdogan is géén geitenneuker' en beeldde het staatshoofd af, terwijl hij het blauwe Twitter-vogeltje van achteren neemt. Daarmee verwees de spotprententekenaar naar het feit dat de Turkse regering sociale media herhaaldelijk offline haalt, als er onwelgevallige dingen worden geschreven.

Lees ook: Cartoonist moet tweet Erdogan verwijderen

Boete
Nu is er een uitspraak van een Turkse rechter die Oppenheimer dwingt om de prent van internet te halen op last van een boete van ruim 30.000 euro. De striptekenaar weigert gehoor te geven aan de oproep. Hij plaatste de prent maandag opnieuw op Twitter en die is inmiddels zo'n 2500 maal gedeeld.

Blaffen, geen bijten
Naar aanleiding van de spotprent en de ophef die er nu is ontstaan, kreeg Oppenheimer diverse e-mails waarin hij werd beledigd en bedreigd. "Ik heb melding gemaakt van de bedreigingen bij de politie. Verder ga ik ervan uit dat het bij blaffen blijft en niet bijten wordt", reageert de Maastrichtenaar. "Nee, ik ben niet bang voor de lange arm van Ankara."

Ontwikkelingshulp
Mocht hij uiteindelijk een boete moeten betalen, dan doet Oppenheimer dat met liefde. "Dan zie ik het als mijn bijdrage aan ontwikkelingshulp. Dan hoop ik dat ze daar een schooltje oprichten 'Cartoons tekenen voor dummies'. Dan kunnen ze de Turkse kinderen leren dat ze sommige spotprenten wellicht niet leuk kunnen vinden, maar daar vervolgens hun schouders over kunnen ophalen."

Afbeelding: Ruben L. Oppenheimer
Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen