Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruben L. Oppenheimer bedreigd na Erdogan-prent

Geplaatst opmaandag 18 december 2017 - 22:47

De Maastrichtse cartoonist Ruben L. Oppenheimer is naar aanleiding van zijn spotprent over de Turkse premier Erdogan bedreigd.

Hij heeft de politie op de hoogte gebracht van de dreigementen, die via e-mail en sociale media binnenkwamen.

Geen geitenneuker
Anderhalf jaar geleden maakte Oppenheimer een tekening met als titel 'Erdogan is géén geitenneuker' en beeldde het staatshoofd af, terwijl hij het blauwe Twitter-vogeltje van achteren neemt. Daarmee verwees de spotprententekenaar naar het feit dat de Turkse regering sociale media herhaaldelijk offline haalt, als er onwelgevallige dingen worden geschreven.

Lees ook: Cartoonist moet tweet Erdogan verwijderen

Boete
Nu is er een uitspraak van een Turkse rechter die Oppenheimer dwingt om de prent van internet te halen op last van een boete van ruim 30.000 euro. De striptekenaar weigert gehoor te geven aan de oproep. Hij plaatste de prent maandag opnieuw op Twitter en die is inmiddels zo'n 2500 maal gedeeld.

Blaffen, geen bijten
Naar aanleiding van de spotprent en de ophef die er nu is ontstaan, kreeg Oppenheimer diverse e-mails waarin hij werd beledigd en bedreigd. "Ik heb melding gemaakt van de bedreigingen bij de politie. Verder ga ik ervan uit dat het bij blaffen blijft en niet bijten wordt", reageert de Maastrichtenaar. "Nee, ik ben niet bang voor de lange arm van Ankara."

Ontwikkelingshulp
Mocht hij uiteindelijk een boete moeten betalen, dan doet Oppenheimer dat met liefde. "Dan zie ik het als mijn bijdrage aan ontwikkelingshulp. Dan hoop ik dat ze daar een schooltje oprichten 'Cartoons tekenen voor dummies'. Dan kunnen ze de Turkse kinderen leren dat ze sommige spotprenten wellicht niet leuk kunnen vinden, maar daar vervolgens hun schouders over kunnen ophalen."

Afbeelding: Ruben L. Oppenheimer
Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen