Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruben L. Oppenheimer bedreigd na Erdogan-prent

Geplaatst opmaandag 18 december 2017 - 22:47

De Maastrichtse cartoonist Ruben L. Oppenheimer is naar aanleiding van zijn spotprent over de Turkse premier Erdogan bedreigd.

Hij heeft de politie op de hoogte gebracht van de dreigementen, die via e-mail en sociale media binnenkwamen.

Geen geitenneuker
Anderhalf jaar geleden maakte Oppenheimer een tekening met als titel 'Erdogan is géén geitenneuker' en beeldde het staatshoofd af, terwijl hij het blauwe Twitter-vogeltje van achteren neemt. Daarmee verwees de spotprententekenaar naar het feit dat de Turkse regering sociale media herhaaldelijk offline haalt, als er onwelgevallige dingen worden geschreven.

Lees ook: Cartoonist moet tweet Erdogan verwijderen

Boete
Nu is er een uitspraak van een Turkse rechter die Oppenheimer dwingt om de prent van internet te halen op last van een boete van ruim 30.000 euro. De striptekenaar weigert gehoor te geven aan de oproep. Hij plaatste de prent maandag opnieuw op Twitter en die is inmiddels zo'n 2500 maal gedeeld.

Blaffen, geen bijten
Naar aanleiding van de spotprent en de ophef die er nu is ontstaan, kreeg Oppenheimer diverse e-mails waarin hij werd beledigd en bedreigd. "Ik heb melding gemaakt van de bedreigingen bij de politie. Verder ga ik ervan uit dat het bij blaffen blijft en niet bijten wordt", reageert de Maastrichtenaar. "Nee, ik ben niet bang voor de lange arm van Ankara."

Ontwikkelingshulp
Mocht hij uiteindelijk een boete moeten betalen, dan doet Oppenheimer dat met liefde. "Dan zie ik het als mijn bijdrage aan ontwikkelingshulp. Dan hoop ik dat ze daar een schooltje oprichten 'Cartoons tekenen voor dummies'. Dan kunnen ze de Turkse kinderen leren dat ze sommige spotprenten wellicht niet leuk kunnen vinden, maar daar vervolgens hun schouders over kunnen ophalen."

Afbeelding: Ruben L. Oppenheimer
Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen