Overslaan en naar de inhoud gaan

Roy dolgelukkig met zijn dochter en het betaalde verlof

Geplaatst opwoensdag 1 juli 2020 - 19:31

Zijn dochter Sofie zag in de nacht van dinsdag op woensdag het eerste levenslicht en vader Roy Schmitz uit Venlo is dan ook dolgelukkig.

Zeker nu hij dankzij de kersverse Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG) er ook nog eens flink wat betaald ouderschapsverlof bijkrijgt.

Vijf weken
Sofie komt gelukkig geen dag te vroeg, want WIEG werd om middernacht rechtsgeldig. Ouders die vanaf woensdag een kindje krijgen, kunnen aanspraak maken op maximaal vijf weken ouderschapsverlof. Ze krijgen dan 70 procent van hun loon doorbetaald.

Nachtelijk geschenk
Sofie werd om 2.30 uur geboren, gezond en wel. Dat nachtelijke geschenk pakt nu dubbel mooi uit voor Roy Schmitz. Hij voorziet slapeloze nachten en wil zijn vrouw graag helpen met het geven van de fles en het verschonen van de luiers. Voor hem zijn de vijf weken ouderschapsverlof ideaal.

De uitgerekende datum was later in juli dus toen de bevalling om 23.00 uur begon, was het toch nog heel even spannend. "Voor mijn vrouw zou het fijn zijn geweest als het binnen een uurtje klaar was. Nu valt het toch erg fijn uit want ik kan haar nu vijf weken ondersteunen."

Betrokkenheid
De nieuwe WIEG moet ervoor zorgen dat partners van een vrouw die is bevallen, meer bij hun kind kunnen zijn en meer betrokken raken bij de opvoeding. Volgens verloskundige Karin Maas is het belangrijk dat de vader de eerste weken veel bij het kindje is. Dat is juist de periode waarin kinderen zich snel aan de ouders hechten.

Hechten
Vroeger kreeg een vader twee dagen, één voor de bevalling en één voor het aangeven van het kindje op het gemeentehuis. Dat was volgens Maas 'helemaal niks'. Het staat partners vrij om te kiezen hoe ze het ouderschapsverlof willen opnemen. Het is niet verplicht om dat direct na de bevalling vijf weken aaneengesloten op te nemen. Het is ook mogelijk om de verlofdagen te spreiden en bijvoorbeeld één dag per week vrij te nemen voor de kleine.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen