Overslaan en naar de inhoud gaan

Roy dolgelukkig met zijn dochter en het betaalde verlof

Geplaatst opwoensdag 1 juli 2020 - 19:31

Zijn dochter Sofie zag in de nacht van dinsdag op woensdag het eerste levenslicht en vader Roy Schmitz uit Venlo is dan ook dolgelukkig.

Zeker nu hij dankzij de kersverse Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG) er ook nog eens flink wat betaald ouderschapsverlof bijkrijgt.

Vijf weken
Sofie komt gelukkig geen dag te vroeg, want WIEG werd om middernacht rechtsgeldig. Ouders die vanaf woensdag een kindje krijgen, kunnen aanspraak maken op maximaal vijf weken ouderschapsverlof. Ze krijgen dan 70 procent van hun loon doorbetaald.

Nachtelijk geschenk
Sofie werd om 2.30 uur geboren, gezond en wel. Dat nachtelijke geschenk pakt nu dubbel mooi uit voor Roy Schmitz. Hij voorziet slapeloze nachten en wil zijn vrouw graag helpen met het geven van de fles en het verschonen van de luiers. Voor hem zijn de vijf weken ouderschapsverlof ideaal.

De uitgerekende datum was later in juli dus toen de bevalling om 23.00 uur begon, was het toch nog heel even spannend. "Voor mijn vrouw zou het fijn zijn geweest als het binnen een uurtje klaar was. Nu valt het toch erg fijn uit want ik kan haar nu vijf weken ondersteunen."

Betrokkenheid
De nieuwe WIEG moet ervoor zorgen dat partners van een vrouw die is bevallen, meer bij hun kind kunnen zijn en meer betrokken raken bij de opvoeding. Volgens verloskundige Karin Maas is het belangrijk dat de vader de eerste weken veel bij het kindje is. Dat is juist de periode waarin kinderen zich snel aan de ouders hechten.

Hechten
Vroeger kreeg een vader twee dagen, één voor de bevalling en één voor het aangeven van het kindje op het gemeentehuis. Dat was volgens Maas 'helemaal niks'. Het staat partners vrij om te kiezen hoe ze het ouderschapsverlof willen opnemen. Het is niet verplicht om dat direct na de bevalling vijf weken aaneengesloten op te nemen. Het is ook mogelijk om de verlofdagen te spreiden en bijvoorbeeld één dag per week vrij te nemen voor de kleine.

Het OLS gaat door! Download de gratis app en schiet 5 juli mee met je eigen team.

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen