Overslaan en naar de inhoud gaan

Route van 21 km door de Peel is meer dan fikse wandeling

Geplaatst opzondag 11 oktober 2020 - 20:05

De wandelaar die de 21 kilometer van Meijel tot Sevenum aflegt, is niet alleen sportief bezig. Volgens de bedenker van de nieuwe wandelroute 'Wegh van Meijl op Seven' is de wandeling door de Peel vooral een bezinningstocht.

Huub Kluijtmans: "Zeker in deze coronatijd hebben mensen behoefte aan stilte en bezinning denk ik. Dat kan natuurlijk heel goed met een lange wandeling."

Gouden Peelhelm
Huub Kluijtmans presenteert tijdens de opening van de wandelroute zijn tweede boek over de vergulde Romeinse legerhelm die in 1910 in De Peel is gevonden. "Dit is zo'n bijzondere en mystieke omgeving. Er zijn hier in de loop van de jaren vele archeologische ontdekkingen gedaan die allemaal terugleiden tot de Romeinse tijd. De Gouden Peelhelm is er één van. Nog niet alle mysteries van dat verhaal zijn opgelost."

Topstuk
Tien jaar geleden op 17 juni werd de vondst van de versierde helm gevierd omdat het toen precies honderd jaar geleden was dat het Peelmoeras dit historische topstuk prijs gaf. Toen werd ook het idee geboren bij Kluijtmans voor een wandelroute door de Peel.

Legerofficier
Een replica van de helm is te zien in Museum Peel en Maas in Helden. De echte sierhelm, van waarschijnlijk een Romeinse legerofficier, ligt te pronken in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Basaltzuilen
Inmiddels is het traject van Meijel tot Sevenum voor wandelaars en fietsers af te leggen. De route is gemarkeerd met tien flinke basaltzuilen, met de Romeinse becijfering I tot en met X.

Landkaart
Ook is er een landkaart gemaakt voor wandelaars. Daarop kun je zien op welke plekken langs de 'Wegh van Meijl op Seven' bijzondere archeologische stukken zijn gevonden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen