De wandelaar die de 21 kilometer van Meijel tot Sevenum aflegt, is niet alleen sportief bezig. Volgens de bedenker van de nieuwe wandelroute 'Wegh van Meijl op Seven' is de wandeling door de Peel vooral een bezinningstocht.
Huub Kluijtmans: "Zeker in deze coronatijd hebben mensen behoefte aan stilte en bezinning denk ik. Dat kan natuurlijk heel goed met een lange wandeling."
Gouden Peelhelm
Huub Kluijtmans presenteert tijdens de opening van de wandelroute zijn tweede boek over de vergulde Romeinse legerhelm die in 1910 in De Peel is gevonden. "Dit is zo'n bijzondere en mystieke omgeving. Er zijn hier in de loop van de jaren vele archeologische ontdekkingen gedaan die allemaal terugleiden tot de Romeinse tijd. De Gouden Peelhelm is er één van. Nog niet alle mysteries van dat verhaal zijn opgelost."
Topstuk
Tien jaar geleden op 17 juni werd de vondst van de versierde helm gevierd omdat het toen precies honderd jaar geleden was dat het Peelmoeras dit historische topstuk prijs gaf. Toen werd ook het idee geboren bij Kluijtmans voor een wandelroute door de Peel.
Legerofficier
Een replica van de helm is te zien in Museum Peel en Maas in Helden. De echte sierhelm, van waarschijnlijk een Romeinse legerofficier, ligt te pronken in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Basaltzuilen
Inmiddels is het traject van Meijel tot Sevenum voor wandelaars en fietsers af te leggen. De route is gemarkeerd met tien flinke basaltzuilen, met de Romeinse becijfering I tot en met X.
Landkaart
Ook is er een landkaart gemaakt voor wandelaars. Daarop kun je zien op welke plekken langs de 'Wegh van Meijl op Seven' bijzondere archeologische stukken zijn gevonden.